No niin, Hollannin lentoliikenne ei ole enää koskaan entisensä. Miltei tasan yhdeksän kuukautta oli ehtinyt kulua Aapron ensimmäisestä teoriapäivästä, kun Miko Suomesta viimein lausui ensimmäiset sanansa Schipholin lennonjohtotaajuudella. Nyt takana on viisi työharjoitteluvuoroa, eikä ole tullut yllätyksenä, että oikeassa elämässä työskentely on ihan eri juttu kuin simulaattorissa harjoittelu, vaikka työ ja toimintamenetelmät ovat sinänsä samat molemmissa.
Muistan ikuisesti lennonjohdon peruskurssini ajalta ensimmäisen työharjoitteluvuoroni Oulun tutkatyöpisteellä tammikuussa 2012, jolloin tärisin niin paljon jännityksestä, etten meinannut saada sanaakaan suustani. Alla olivat juuri hurjan vilkkaat loppuharjoitukset simulaattorissa, jotka olin hanskannut hyvin, mutta oikeassa elämässä kieleni meni aivan solmuun heti ensimmäiselle koneelle ensimmäistä selvitystä antaessani.
Aiempien työharjoittelukokemuksieni perusteella tiesin siis, että oikean elämän lentoliikenteeseen ja työympäristöön totuttelu vie aina oman aikansa, enkä rehellisesti sanottuna odottanut työharjoittelun aloitusta kovinkaan innolla. Ei sillä, ettenkö haluaisi jo päästä oikeisiin töihin, vaan koska tiesin millaista rämpimistä ja hakemista alku tulisi olemaan. Varsinkin kun kyseessä on näinkin vilkas lentoasema, eikä töhöilyyn oikein ole varaa.
Fiilikset työharjoitteluni alussa.
Schiphol on niin sanottu hub-lentoasema, eli suurin osa matkustajista
käy kentällä vain vaihtamassa konetta. Tämän seurauksena liikenne ei ole
tasaista virtaa, vaan aaltoilevaa lähtevien ja saapuvien ruuhkapiikkien
välillä. Lähtöruuhkapiikkejä on päivässä yleensä viisi, ja tuolloin
DEL- ja OPL-pisteet ovat kiireisimmillään. Jokainen lähtevä lento
ilmoittautuu OPL-lennonjohtajalle, joka "syöttää" koneet
Ground-pisteille sopivalla tahdilla, etteivät rullaus- ja kiitotiet ruuhkaannu. OPL:n taajuudella on tällöin harvoin hiljaista, joten on kyettävä suunnittelemaan, miettimään ja toimimaan nopeasti.
Työharjoittelun kaksi ensimmäistä viikkoa, ovat niin sanottua tutustumisvaihetta, jolloin kouluttajat auttavat työn teossa paljon, jotta harjoittelija pääsee kunnolla vauhtiin, eikä hänen jokseenkin heikommasta työtehokkuudestaan ole suurta haittaa liikenteen sujuvuudelle. TP-kurssin kouluttajatkin olivat rauhoitelleet, että ei meitä missään tapauksessa laitettaisi heti ensimmäisenä keskelle lähtöruuhkapiikkiä, vaan alku olisi rauhallinen. Vastaavia rauhottelevia lupauksia olen kuullut usein ennenkin tässä firmassa, ja kuten odotin, linja pysyi niiden osalta edelleen samana. Eli ensimmäinen vuoroni "yläkerrassa" alkoi tietenkin iltapäivän lähtöruuhkapiikin hoitamisella yhdistetystä DEL/OPL-pisteestä. Luulot pois ja leijonan kitaan siis saman tien.
Ensimmäiset oikean elämän lennonjohtoliuskani.
Toisin kuin Oulussa, en tällä kertaa onneksi töpeksinyt ensimmäistä lähetystäni, mikä oli suuri helpotus. Kyseessä oli reittiselvitys Flyben Dash 8 -koneelle:
"Jersey seven-echo-hotel, cleared to Southampton, Gorlo-three-victor departure, runway three-six-left, squawk 7-3-4-3." Reittiselvitys aloitetaan lennon kutsumerkillä (tässä tapauksessa BEE7EH eli "Jersey seven-echo-hotel"), jonka jälkeen selvityskohde (Southampton), vakiolähtöreitti (GORLO3V), lähtökiitotie (36L) ja transponderikoodi (7343). Lentäjä lukee selvityksen takaisin lennonjohtajalle, joka varmistaa täten, että lentäjä on kuullut ja ymmärtänyt oikein. Sama käytäntö pätee kaikissa lennonjohtopisteissä.
Juurikin näissä takaisinluvuissa ja muutenkin kommunikoinnissa saa lennonjohtaja olla tarkkana, sillä vaikka lentäjät ovatkin pääosin todella ammattitaitoista porukkaa, sattuu heillekin silloin tällöin väärinkäsityksiä ja virheellisiä olettamuksia. Tältä ei vain voi välttyä Schipholin kaltaisella suurella kansainvälisellä kentällä, jossa käy kirjava kaarti lentäjiä kaikkialta maailmasta. Lentäjien virheelliset takaisinluvut ja muut mahdolliset väärinymmärrykset on huomattava ja korjattava, sillä kultainen sääntö on, että vaikka sanoisit itse kaiken oikein, se mitä lentäjä lukee takaisin on se mitä hän tekee.
Väärien takaisinlukujen lisäksi on ensimmäisen viiden päivän aikana tullut vastaan kaikennäköistä muutakin. Esimerkiksi Hong Kongiin lähtevän Cathay Pacificin lentäjät ilmoittivat kahteen otteeseen olevansa täysin valmiita lähtöön, vaikka torniin asti näkyi, että heillä oli edelleen takaruuman luukku sepposen selällään. Samaan syyllistyivät seuraavana päivänä myös Torontoon lähtevän KLM:n lentäjät, vaikka heillä oli vielä
molemmat ruuman luukut auki ja lastausryhmät edelleen täydessä työnteossa.
Lentäjien pienet töppäykset ovat tosin ymmärrettäviä, sillä heillä on ennen lähtöä kädet täynnä töitä lennon valmistelussa ja usein aikataulujen luomat paineet niskassaan, jolloin hinku lähteä liikkeelle olisi kova. Kiitoteiden vaihdoksista tai sääolosuhteista johtuvia viivästyksiä saakin monesti olla selittämässä kärsimättömille lentäjille, jotka silti onneksi käyttäytyvät pääosin hyvin ja kohteliaasti radiojaksolla.
Liikennemäärät ovat talviaikataulujen alettua yleisesti maltillisemmat kuin kesällä, ja ero kesän hektisimpiin kuukausiin on kouluttajien mukaan selkeä. Itselleni tosin vähäinenkin liikennemäärä on tällä hetkellä jännittävää, vaikka kouluttajani ja muut tornin lennonjohtajat haukottelevatkin vieressä tylsistymistään. Tässä vaiheessa uutta on edelleen niin paljon, että en pidä lainkaan huonona, että etenkin ruuhkapiikkien välissä on vähän enemmän aikaa hengähtää.
Esimerkin jaksoliikenteestä antaakseni on alla nauhoitus eiliseltä, kun istuin yhdistetyssä DEL/OPL-työpisteessä. Nauhoitus on sivustolta liveatc.net, joten pahoittelen todella heikkoa äänenlaatua, mutta siitä saanee toivottavasti vähän kuvaa, millaista lörpöttelyä koneiden suuntaan harrastan. Tässä kohtaa ei ole lähtevien ruuhkapiikkiä, joten jaksolla on rauhallisempaa.
Liikenteen johtamisen lisäksi harjoittelijalla on paljon muutakin opittavaa, kuten esimerkiksi kollegoiden nimet. Uusia kasvoja tulee vastaan päivittäin, ja yli 140 kollegan etunimien opettelu onkin aivan oma haasteensa. Olen tosin heittänyt heille vastahaasteeksi sukunimeni oikein lausumisen, mikä onkin hollantilaissuulle tosi vaikea lausuttava. Lisäksi olen opettanut paikallisille lennonjohtajille suomenkielisiä ilmaisuja kuten "terve", "moromoro" ja "hyvää iltaa", joita jotkut viljelevätkin jo Finnairin lentäjille vaihtelevalla menestyksellä.
VLA/OPL -työharjoittelu jatkuu vielä pitkälle kevääseen, joten tässä on vielä hyvin aikaa harjaantua oikeassa elämässä työskentelyyn. Alun jähmeys väistyy hitunen kerrallaan, ja työstä nauttii aina enemmän mitä paremmin se sujuu, vaikka en kyllä missään nimessä päästäisi itseäni vielä täysin omatoimisesti työskentelemään. Kouluttajat tukevat toimintaani edelleen vahvasti ja auttavat, kun eteen tulee pulmallisia tilanteita, vaikka tietyt kouluttajat ovatkin ankarampia kuin toiset, eivätkä kemiat aina täysin kohtaa. Tähän vaihtelevuuteen olen kuitenkin tottunut jo simulaattorikoulutuksissa, joten se ei ole mitään uutta, ja onneksi suurin osa kouluttajista ja muista lennonjohtajista on mukavaa ja avointa porukkaa.
Vertaistuki harjoittelijoiden kesken on myös hyvä keino keventää alun oppimisrasitteita, ja tornissa onkin useita muitakin kollegoita harjoittelemassa eri työpisteisiin. Minun kanssani samassa vaiheessa on tosin vain yksi, sillä vaikka TP-kurssilla meitä oli yhteensä kolme, ei yksi päässyt simulaattorivaiheesta harjoitteluun, vaan siirrettiin heikosti menneen lopputarkkarin vuoksi Rotterdamiin. Päätös tuli melkoisena yllätyksenä kaikille, sillä vielä vähän ennen lopputarkkaria meille oli luvattu, että kaikki kolme jatkavat Schipholiin työharjoitteluun, kävi miten kävi. No toisin kävi, ja väki väheni entisestään.
LVNL:n politiikka on siis ankara: jos et pärjää, et jatka. Pieni pelko perseen alla on ehkä tavallaan ihan hyväksi, sillä eipähän vahingossakaan tule vaadittua itseltään liian vähän. Vaikka olenkin edelleen mukana leikissä, mitään varmaa en ole vieläkään saavuttanut, ja monta askelta on vielä otettava. Silti silloin tällöin rauhallisina hetkinä tornin työpisteessä istuessa tulee katseltua ulos Schipholin kenttäaluetta ja todettua itselleen, että aika pitkälle on jo tultu ja että on täällä ihan siistiä olla.
- M