Iso osa kielen opettelusta on omatoimista, mutta työnantajani kustantaa sen tueksi kolmen viikon tehokielikurssin. Kurssi on jaettu kolmeen eri viikkoon, joista ensimmäinen alkoi maanantaina, toinen on parin viikon päästä ja kolmas heinäkuun alussa. Suomalaiskollegani Jaakko kävi saman kurssin melko hiljattain, ja kuulin häneltä hurjia tarinoita sen vaativuudesta, mutta myös sen, että kielen kyllä oppii tehokkaasti - kunhan välttää hermoromahduksen.
Oppilaitos on nimeltään Regina Coeli Language Institute ja se sijaitsee Vughtissa reilun tunnin ajomatkan päässä Amsterdamista etelään. Oppilaitos on luostarinunnien joskus aikanaan perustama, ja siksi työpaikallamme käytetäänkin tästä kielikurssista ilmaisua "going to the nuns". Aitoja nunnia ei täällä tosin enää näy, mutta paikan nunnahistoria on melko näkyvästi esillä mm. käytävien seiniä koristavissa tauluissa ja oppilaitoksen logossa.
Regina Coeli -koulutuskeskus on kuitenkin kaikkea muuta kuin nunnaluostari. Rakennus on ultramoderni ja siisti, ja se on verrattavissa enemmänkin laadukkaaseen korkeakouluun. Puitteet ovat kerrassaan häikäisevän hyvät ja ne ylittivät reilusti kaikki odotukseni. Majoitustilat ovat erinomaiset, käytäviltä löytyy ravintolatason kahvikoneita ja ilmaisilla juomilla täytettyjä minibaareja, jonka lisäksi ensimmäisestä kerroksesta löytyy myös ihan oikea baari-kahvila tarjoilijoineen ja baarimikkoineen. Pohjakerroksesta löytyy myös hierontatuoleja ja kuntosali.
Koulutuskeskuksen sisätiloja
Meikäläisen huone
Joka huoneesta löytyy nunnista ja koulutuskeskuksen historiasta kertova propagandakirja.
Motivoiva t-paita.
Isoimmat kehut menevät ruokalalle, joka ei meikäläisen mielestä kalpene edes Michelin-tähden ravintolalle. En muista milloin olisin viimeksi syönyt niin erikoista, laadukasta ja hyvää ruokaa kuin täällä. Lämpimiä ruokia on joka illallisella kymmenkunta erilaista, ja kyytipojaksi tarjoillaan ranskalaisia viinejä ja muita juomia niin paljon kuin jaksaa huiviinsa kiskoa. Jälkiruokapöytä on aivan oma lukunsa, ja useimmat tarjolla olevat kakut ja leivokset näyttävät enemmän taideteoksilta kuin ruuilta, jolloin niitä ei meinaa edes uskaltaa syödä!
Eilisen kolmen ruokalajin illallisen alkuruoka. Hieman ehkä maukkaampi kokonaisuus kuin lukion janssoninkiusaus.
Lounaspöytä.
Jälkkäriä on siinä monenlaista.
Kaikki tämä käy kuitenkin järkeen, sillä kuulemieni huhujen mukaan Regina Coeli on yksi tämän maan kalleimmista ja arvostetuimmista kielikouluista, ja viikon pituisen kurssin hinta liikkuu tuhansissa euroissa oppilasta kohden. Tämän huomaa myös asiakaskunnasta, jonka joukosta löytyy mm. yritysjohtajia, yliopistoprofessoreita tai vähintään heidän puolisojaan. Tavallisia Iiro-Interreilaajia ei täällä siis tule tapaamaan kieltä opettelemasta. Suurin osa on opiskelemassa joko englantia tai hollantia, mutta jotkut myös esimerkiksi saksaa, ranskaa, espanjaa tai italiaa. Opiskelijoiden kansalaisuudetkin vaihtelevat melkoisesti, ja vastaan on tullut ihmisiä mm. Brasiliasta, Venezuelasta, Kiinasta, USA:sta, Espanjasta ja Itävallasta. Varsinkin ruokailujen ja pitempien taukojen aikana tulee juteltua paljon opiskelutovereiden kanssa, ja todella mukavaa porukkaa ovat kaikki. Juttu luistaa hyvin, vaikka suurin osa on minua ja kahta saksalaista kollegaani selvästi vanhempia.
Itse opiskelu on odotetun rankkaa, ja päivät ovat pitkiä. Opetus painottuu eniten puhumiseen, mikä on kielitaidon vaikein osa-alue, mutta samalla tärkein kehityskohde. Itselleni ovat hollannin kielioppisäännöt jo jonkin verran tuttuja, ja ymmärrän puhetta ja tekstiä melko hyvin, mutta etenkin lauseiden muodostaminen keskustelussa tuottaa vielä suuria vaikeuksia. Vaativan opetuksen myötä kuitenkin kehitys on nopeaa ja aivojen hiillostaminen palkitaan.
Jokaiselle päivälle on määritelty tarkka aikataulu, ja päiväohjelman pituus on noin aamukahdeksasta iltaseitsemään. Opiskelu alkaa päivittäin aamiaisen jälkeen tunnin itseopiskelulla multimedialuokassa, jossa tehdään tietokoneen ääressä luurit päässä kielioppi- ja kuuntelutehtäviä sekä lausumisharjoituksia. Tämän jälkeen on ensimmäinen yksityisoppitunti opettajan kanssa, jossa opetellaan pääasiassa kielioppia. Kahvitauon jälkeen tehdään omatoimisesti edeltäneeseen oppituntiin liittyviä kielioppiharjoituksia. Seuraavalla oppitunnilla taas harjoitellaan samoja asioita käytännössä, eli opettaja antaa tehtäväksi muodostaa lauseita ja kertoa asioita hollanniksi aiemmin opittuja kielioppisääntöjä hyödyntäen. Oppitunnit ovat siis suunniteltu noudattamaan tiettyä kaavaa.
Päivän aikana on yhteensä neljä yksityisoppituntia neljän eri opettajan kanssa, joista yksi on lisäksi oppilaan kokonaiskehitystä seuraava ns. "mentori". Mentorin oppitunti on aina päivän viimeinen, ja se on lähinnä niitänäitäjutustelua hollanniksi. Kaikki opettajat puhuvat lähes pelkästään hollantia, ja itsekin pitää pyrkiä puhumaan hollantia takaisin niin paljon kuin mahdollista. Jotkut ruokailut ovat myös ns. "kielipöytiä" (taaltafel), jolloin samaa kieltä opettelevat kurssilaiset syövät samassa pöydässä ja puhuvat ruokailun ajan yhdessä kohdekieltään opettajan johdolla. Virheitä tulee koko ajan ja hollanninkielisten lauseiden muodostaminen on vielä tässä vaiheessa kuin koittaisi ommella nappia paitaan vuoristoradassa. Oppiminen on kuitenkin ilmeisen tehokasta ja kehitys hurjan nopeaa, vaikkakin joka oppitunnin jälkeen tekisi mieli mennä oman huoneen suihkun lattialle itkemään.
No pain no gain, niinhän se menee. Kyllä tämä varmasti vielä tästä! Opettajat ovat onneksi huippumukavia ja kärsivällisiä ja ymmärtävät kuinka paljon ajatustyötä vieraan kielen puhuminen tässä vaiheessa vaatii. Minulla ei ole heistä muuta kuin hyvää sanottavaa, kuten myös koko oppilaitoksesta, joten kaikki edellytykset ovat olemassa siihen, että oppisin kielen hyvin ja nopeasti. Tästä on siis varmasti ihan hyvä jatkaa.
Ik ben hier om Nederlands te leren! ( = olen täällä oppimassa hollantia!)
Tot ziens!
- M