Hollannin kielen ('Nederlands') opiskelu onkin tärkeä juttu, sillä sen osaaminen on täällä välttämätöntä. Itselleni ei pelkästään siksi, että maassa on yleisestikin ottaen hyödyllistä osata maan oma kieli, mutta myös koska tulevassa työelämässä riittävä (=hyvä) hollannin kielitaito on vaatimus. Vaikka lennonjohtajat puhuvat koneille englanniksi, tapahtuu kaikki muu työhön liittyvä kommunikointi hollanniksi. Varsinkin isolla kentällä, kuten Schipholilla, lennonjohtajat ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa (ns. lentojen koordinointi), maa-ajoneuvoihin ja moniin muihin kentän toimijoihin, ja lähes kaikki tämä tapahtuu hollanniksi. Jos siis haluaa esimerkiksi Schipholiin lennonjohtajaksi, on kieltä osattava hyvin.
Olen opiskellut hollantia lähes päivittäin siitä lähtien, kun sain kuulla muuttavani tänne, eli joulukuun puolestavälistä saakka, ja opinnot jatkunevat vielä pitkään. Uuden kielen opetteleminen nollista on aina vaikeaa, mutta hollanti on onneksi helpompi kieli kuin miltä se kuulostaa, ja siinä on paljon yhtäläisyyksiä muihin tuttuihin kieliin, kuten saksaan, englantiin ja ruotsiin. Hollannin etuja ovat mm. että sanat yleensä lausutaan kuten ne kirjoitetaan, eli esimerkiksi ranskassa ja englannissa esiintyviä "hiljaisia kirjaimia" ei juurikaan ole. Lisäksi esim. pilkkusäännöt ovat yksinkertaiset, ja pilkkuja käytetään yleensäkin paljon vähemmän kuin vaikkapa suomessa. Kielen haasteita taas ovat lukuisat poikkeukset sinänsä melko yksinkertaisiin kielioppisääntöihin, sekä tottumattoman suuhun vaikeasti asettuvat diftongit kuten 'ij' ("äi"), 'ui' ("äy"), 'eu' ("öy"), yms. ja karkeasti lausuttavat 'g' ja 'ch'.
Uuden kielen oppiminen tuntuu aina etenevän vaiheittain: ensin alkaa ymmärtää kirjoitettua tekstiä, sitten puhuttua kieltä, sitten oppii kirjoittamaan itse, ja viimeiseksi puhumaan itse. Itse olen edennyt toiseen vaiheeseen, eli ymmärrän kirjoitettua tekstiä melko hyvin, ja puhetta jonkin verran, mutta paaaaaljon saa vielä tehdä töitä ennen kuin pärjää päivittäisessä elämässä kokonaan ilman englantia. Toistaiseksi edelleen kaupan kassalla osaan/uskallan sanoa hollanniksi ainoastaan tervehdyksen ja kiitoksen, ja pelkään aina kuollakseni, että kassatäti kysyy tai sanoo minulle jotain muuta kuin vakiolauseet. On kuitenkin palkitsevaa huomata jatkuvasti osaavansa hitusen enemmän kuin aikaisemmin. Ehkä tämä vielä tästä!
Alkava viikko on aapron neljäs viikko, ja se tulee olemaan koulutuksen osalta sitä samaa vanhaa. Muun elämän osalta ensi viikko on kuitenkin miellyttävän poikkeuksellinen, sillä tiistai-illan lento KL1170 Helsingistä tuo mukanaan VIP-vieraan, kun tyttöystäväni Sanni tulee pariksi päiväksi käymään. Sitä siis odotellessa!
Tot ziens!
- M
2 hollantilaista, 2 norjalaista ja 2 tanskalaista joutuvat haaksirikkoon ja pelastautuvat autiolle saarelle, josta heidät pelastetaan 3 kk päästä. Tällä välin tanskalaiset ovat pistäneen pystyyn turistikaupan mahdollisten ohikulkijoiden varalle. Norjalaiset puolestaan ovat rakentaneet jo lähes merikelpoisen veneen jolla pelastautua ja ovat kalastaneet koko porukalle ruokaa hengissä pysymiseksi. Hollantilaiset taas odottelevat, että heidät esiteltäisiin… Pitääkö paikkansa?
VastaaPoistaEiköhän se pidä!
Poista