Aaproa on nyt viisi viikkoa takana, ja ensi viikolla alkavat kolme viikkoa kestävät "kohtalon simut" (nimi itse keksitty). Aapron seuraavien ja samalla viimeisten kolmen viikon aikana tahti tulee olemaan samanlaista kuin ennenkin, eli kaksi harjoitusta päivässä, mutta jokaisesta suorituksesta annetaan jatkossa yksilöllinen arvosana. Tähänkin mennessä suorituksiamme on toki arvioitu ja palautetta annettu, mutta vain epävirallisesti. Tästä eteenpäin kaikki suoritukset vaikuttavat lopulliseen Aapron arvosanaamme, ja isoin painoarvo on kahdella käytännön kokeella, joista ensimmäinen on jo viikon päästä. Tuon kokeen hylsyttämällä olisin ensimmäistä kertaa vaarassa tippua kurssilta pois.
Vaikka panokset niin sanotusti kovenevat reilusti tästä eteenpäin, en ole kovin huolissani, ainakaan vielä. Koko kuuden hengen kurssimme on suoriutunut tähän mennessä melko hyvin, eikä kukaan tunnu olevan todellisessa hädässä harjoitusten suhteen, vaikka haastetta joka kerta onkin. Tämä viikko oli omalta osaltani tähän mennessä paras, ja etenkin viimeiset kolme päivää menivät simuissa todella hyvin. Esimerkiksi tämän päivän viimeisessä harjoituksessa kouluttajani piirteli palautekaavakkeeseeni hymynaamoja, koska hänellä oli kuulemma tylsää. Hyvä niin! Mielenrauhaa tuottaa myös tieto, että tästä eteenpäin ei harjoituksissa tule vastaan enää mitään uutta, vaan kaikki teoriat ja säännöt on nyt käyty läpi. Nämä antavat ensi viikkoon hyvät lähtökohdat.
Vaikka uutta asiaa ei enää tule, vaikeustasoa kuitenkin nostaa jatkossa liikennemäärä, joka tulee kasvamaan tasaisesti. Tähän mennessä noin puolen tunnin harjoituksessa on ollut 7-10 lentoa, joista saapuvia ja lähteviä on kutakuinkin puolet ja puolet. Välillä sekaan sotketaan harjoituslähestymisiä tekevä jumbojetti, näkölentosäännöillä lentäviä yleisilmailijoita, ylilentäviä koneita (jotka kulkevat tietenkin hitaasti ja matalalla, jolloin ne hankaloittavat muuta liikennettä mahdollisimman paljon) ja välillä kesken pahimman ruuhkan yksi lähtijöistä huutaa "PANPAN PANPAN PANPAN", joka tarkoittaa, että koneella on ongelma ja sen on palattava välittömästi takaisin. Aapron säännöt ja menetelmät ovat todella kankeita, joten liikenteen johtaminen on työlästä ja monimutkaista, mutta toisaalta myös jollain sairaalla ja kierolla tavalla miellyttävää. Kinkkisten liikennesolmujen ratkaiseminen on nimittäin todella palkitsevaa etenkin silloin joskus, kun siinä onnistuu tehokkaasti. Erään kollegan sanoin Aaprolennonjohtaminen olisi jopa hauskaa, ellei niskassa olisi niin paljon onnistumispaineita.
Eilen oli "konttorilla" hieman erityinen päivä, sillä pääsimme harjoitustemme välissä noin tunnin tutustumiskierrokselle samassa rakennuksessa toimivaan Amsterdamin aluelennonjohtoon ja Schipholin lähestymislennonjohtoon. Vaikka olen jo pian 1,5 kuukautta ollut päivittäin samassa rakennuksessa, oli tämä ensimmäinen kerta, kun pääsin seuraamaan ns. operatiivista työskentelyä. Tästä vierailusta alla hieman tarkempi kuvaus, joka sisältää vaarallisen annoksen ilmailuhörhöilyä ja ammattitermistöä, joten niitä varten, joita ei kiinnosta, olen lisännyt alle kuvia pörröisistä eläimistä. Rohkeammat voivat lukea eteenpäin.
Amsterdamin lennonjohtokeskus on käytännössä iso huone, jossa toimii sekä ACC (aluelennonjohto) että Schipholin ja Rotterdamin APP (lähestymislennonjohto). Amsterdamin ACC johtaa liikennettä Hollannin ilmatilassa FL245 asti, eli vajaan 7,5km korkeuteen. Tämän yläpuolista ilmatilaa johtaa Eurocontrol, jonka ACC on Maastrichtissa. Koska suurin osa kaupallisesta reittiliikenteestä lentää matkalentonsa FL245 yläpuolella, on Amsterdamin liikenne pääosin nousevaa tai laskevaa. Sektoreiden läpi kulkevat luonnollisesti kaikki Hollannin kenttiä käyttävä liikenne, joista tärkeimpinä Schiphol ja Rotterdam, mutta myös merkittävä osa mm. Belgiaan ja läntiseen Saksaan saapuvasta ja sieltä lähtevästä liikenteestä.
Tutustumiskäynnin aluksi istuin noin puolen tunnin ajan seuraamassa läntisen sektorin työskentelyä. Tämän sektorin heiniä on Schipholin ja Rotterdamin lännenpuoleiset lennot, eli mm. Brittilästä, Espanjasta ja Atlantin yli saapuvat ja luonnollisesti myös sinnepäin lähtevät. Sektorissa työskennellään yleensä kahdestaan, jolloin toinen johtaa liikennettä, kun taas toinen "planner" nimensä mukaisesti suunnittelee liikennettä ja hoitaa koordinaatiopuhelut.
Plannerina länsisektorissa sillä hetkellä toiminut saksalainen (en muista nimeä) esitteli työnsä ohella tutkajärjestelmää, joka vaikuttaa ensinäkemältä suorastaan kivikautiselta pömpeliltä. Ulkonäkö tosin pettää, sillä vaikka järjestelmä on sinänsä vanhahko (uusi on tulossa ehkä noin neljän vuoden sisällä), on se ominaisuuksiltaan kuulemma erittäin toimiva, ja lennonjohtajat lähes poikkeuksetta pitävät sitä hyvänä. Itse uskon Suomessa käytössä olevan TopSky-järjestelmän olevan ehkä jonkin verran käyttäjäystävällisempi, mutta pari todella hyvältä vaikuttavaa ominaisuutta bongasin tästä laitteesta saman tien. Esimerkiksi lennonjohtaja voi yhdellä klikkauksella "vaimentaa" tai "filteroida" (miten sen nyt parhaiten ilmaisisikaan) yksittäisiä lentoja ruudultaan, jolloin hänen on helppo pitää näkyvissä vain oman liikenteensä tiedot, mikä on hyödyllistä näin vilkkaassa ilmatilassa. Muut "epäolennaiset" lennot näkyvät tutkalla vain pieninä vihreinä rukseina.
Erittäin käytännölliseltä vaikuttava ominaisuus oli myös radiolähetyksen paikannus, joka ilmeisesti kahta ADF:ää (Automatic Direction Finder) käyttäen maalaa tutkaruudulle joka kerta kohdan, josta koneen radiolähetys tulee. Tällöin näinkin suuressa ja vilkkaassa sektorissa on helppo välittömästi paikantaa, minkä koneen lentäjä milloinkin puhuu jaksolle.
Länsisektorin jälkeen siirryimme Schipholin APP:n työpisteeseen, joka oli huoneen toisella puolella. Tätä työskentelyä en tosin ehtinyt seurata kuin kymmenisen minuuttia, joten kovin kattavaa kuvaa siitä en vielä saanut. Kovin vilkasta tuntui olevan, mutta ei mitenkään mahdottoman näköistä, tosin sillä hetkellä ei sattunut olemaan mikään ruuhkapiikki. Erikoista APP:n työskentelytavassa oli ainakin se, että kaksi eri lennonjohtajaa johti omaa liikennettään ristiin samalle kiitotielle, ja he vain sopivat keskenään kuka menee mihinkäkin väliin. Tämä on ilmeisesti Schipholilla todella yleinen käytäntö, ja varmasti käytössä jossain muuallakin maailmassa, mutta itse en ole moista ennen nähnyt.
Työpisteessä istunut lennonjohtaja (joka sattui olemaan Aaprokurssimme johtaja) esitteli Schipholin TMA:ta ja selitti eri kiitotiekonfiguraatioita ja niiden erikoisuuksia. Schipholissa on peräti kuusi kiitotietä, joista kolme ovat rinnakkaisia (18R/36L, 18C/36C, 18L/36R), ja kolme muuta niihin nähden poikittain (09/27) tai viistossa (06/24 ja 04/22). Vain kaksi näistä kiitoteistä risteävät maassa, minkä ansiosta niitä voi olla koko ajan käytössä vähintään kolme. Parhaimmillaan yhtäaikaisesti käytössä voi teoriassa olla jopa viisi kiitotietä, mutta aivan yksinkertaista tuo ei ole. Tämä siksi, että vaikka useimmat kiitotiet eivät risteä maassa, risteävät niiden lentoradat ilmassa, mikä tuo haastetta lennonjohtajille ja totta kai myös lentäjille.
Operatiivisten työpisteiden jälkeen kävimme vielä kiertämässä läpi simulaattorihuoneet. Toistaiseksi olemme käyttäneet ainoastaan Aapron Basic Simiä, mutta samassa rakennuksessa on luonnollisesti myös tutka-, torni-, ja aluelennonjohtosimulaattorit. Olisin mielelläni ottanut paljon kuvia lennonjohtohuoneesta ja työpisteistä, mutta minulle oli Aapron alussa kerrottu tämän olevan kiellettyä. Sain kuulla vasta aivan vierailun viime hetkillä, että toisin kuin olin kuvitellut, valokuvaaminen olikin sallittua. En tässä vaiheessa ehtinyt enää kuin räpsäisemään pari heittolaukausta länsisektorin ja Schipholin APP:n tutkaruuduista.
ACC:n länsisektorin tutkaruutu
Schiphol APP:n tutkakuvaa. Keskellä olevat vihreät viivat ovat eri kiitoteiden lähestymislinjoja.
Oikean elämän lennonjohtamisen seuraaminen oli todella mielenkiintoista, ja olisin luonnollisestikin viihtynyt vielä paljon kauemmin ellei kouluttajamme olisi tullut hakemaan meitä pois. Vierailu oli hyvä kokemus myös siksi, että saimme nyt maistiaisen siitä, mikä toivottavasti odottaa meitä jossain vaiheessa tulevaisuutta. Tätä varten siis kainalot hikoavat Aaprossa, eli jotta ne eivät sitten joskus hikoilisi niin paljoa näissä oikeissa työpisteissä.
Viikon päästä on ensimmäinen koe, jonka jälkeen nähdään kuinka realistinen tavoite Schipholin tutkapisteessä työskentely on. Nyt on kuitenkin aika nauttia viikonlopusta, jonka vietän tällä kertaa niinkin eksoottisessa paikassa kuin Tampereen Kalevassa! Lento lähtee parin tunnin päästä, joten sitä ennen hieman spottailua :)
Tot ziens!
-M
Näkymä Schipholin katseluterassilta on kovin kelmipainotteista, mutta taustalla rullaa kuitenkin yksi erikoisuus: Kenya Airways B787-800
Katselutasanteella käytöstä poistettu Fokker 100