Alla olevassa kuvassa on Schipholin tornin työpistejako täysmiehityksessä. Yhtäaikaisesti pienehkössä tornissa saattaa siis olla peräti kymmenen lennonjohtajaa työn ääressä, ja vielä enemmän, jos joku sattuu olemaan koulutuksessa ja vieressä on kouluttaja.
Päätornin eli TWR-C:n täysmiehityksen työpistejako. GND eli Ground johtaa rullaavia lentokoneita ja TWR eli Tower vastaa kiitoteistä, eli antaa lähtö- ja laskuluvat. Tornissa on täysmiehitys lähes aina lähtöruuhkapiikkien aikaan.
VLA/OPL -työpisteet tornissa ovat Clearance Delivery (DEL), Outbound Planner (OPL), sekä kaksi assistenttipistettä (ASS 1 ja ASS 2). Assistenttipisteet sisältävät nimestään huolimatta pelkän kahvin keiton sijaan paljon itsenäistä työskentelyä. Assistant 2 on esimerkiksi vastuussa maa-ajoneuvoliikenteen johtamisesta kiitoteillä ja rullausteillä, jonka lisäksi hän vastaa torniin tuleviin puheluihin, koordinoi kiitotiekombinaatioiden muutokset lentokenttäoperaattorin kanssa, jne. Kakkosassistenttipisteessä työskentelyä meikäläinen odottaa kaikista vähiten, sillä se on tornin monipuolisin (sekavin) piste, jossa kaikki kommunikointi tapahtuu hollanniksi. Schipholin tornin kova, käytännössä natiivitason, kielitaitovaatimus onkin juuri kyseisen työpisteen syytä. Ajoneuvoliikennettä johdetaan, puheluihin vastataan ja tärkeät koordinaatiot hoidetaan kaikki hollanniksi, ja usein kovan kiireen alla. Jos kieltä ei hanskaa, on äkkiä pulassa.
Mieluisampia työpisteitä taas ovat DEL ja OPL, pääosin siksi, että niissä pääsee puhumaan ajoneuvokuljettajien sijaan lentäjille, mikä on mielenkiintoisempaa, ja koska kommunikointi on englanniksi, myös meikäläiselle helpompaa. Clearance Deliveryn tehtävä on antaa lähteville koneille niin sanottu reittiselvitys, joka tarkoittaa kuvainnollisesti lennonjohdon hyväksymisleiman lyömistä lentäjän lentosuunnitelmaan. DEL määrittää myös jokaiselle lennolle lähtökiitotien, vakiolähtöreitin, transponderikoodin ja informoi tarvittaessa sääolosuhteista, slottiajoista, yms. Tämä tapahtuu joko vanhaan malliin VHF-radiolla tai "hiljaisesti" niin sanottua datalinkkiä käyttäen, mikä on vähän kuin tiedot lähettäisi tekstiviestillä. Nykyään jo suurin osa reittiselvityksistä annetaan datalinkillä, sillä se on nopeampaa ja pienentää myös väärinymmärryksen mahdollisuutta.
TWR-C:n "puolitäysmiehitys". Etualalla DEL, vasemmalla OPL, taustalla GND North ja South. (Kuva: LVNL)
Assistant 1:n rooli on avustaa OPL:ia lähtöruuhka-aikoihin, jolloin tällä on kovin kiire. Lähes aina taas ruuhka-aikojen ulkopuolella ei ASS 1 -pisteessä ole ketään. Monesti hiljaisempina hetkinä myös DEL on yhdistetty OPL-pisteeseen, jolloin reittiselvitykset ja käynnistysluvat antaa sama kaveri.
VLA/OPL -toimenkuvan alle kuuluu myös Approach Assistentin (APP-ASS) työtehtävät. Tämän pisteen vuorot tehdään Schipholin lähestymislennonjohdossa, jossa toimitaan APP:n vuoropäällikön apulaisena. Toimenkuvaan sisältyy mm. puheluihin vastaamisia, hallinnollisia tehtäviä vuoropäällikön nimissä, ATIS-lähetyksen päivittämistä ja tärkeimpänä tietenkin tutkalennonjohtajien kahvi- ja teekuppien täyttämistä.
Lähestymislennonjohto, jonka etualalla vuoropäällikön pöytä, joka on samalla APP-ASS:n työpiste.
DEL-, OPL- ja ASS 2 -pisteissä työskentelyä olemme nyt harjoitelleet tornisimulaattorissa, josta löytyy kaikki samat laitejärjestelmät kuin oikeasta tornistakin. Videotykit muodostavat seinille "ulkonäkymän", joka on mallinnettu vastaamaan oikeasta tornista avautuvaa näkymää. Tornisimulaattori on tosin pienempi kuin aito torni, jolloin tunnelma on entistäkin tiiviimpi. Meitä oppilaita on kolme, jolloin yhden harjoituksen aikana olemme kaikki yhtäaikaa työn ääressä kukin oman kouluttajnsa kanssa eri työpisteessä, jolloin työympäristö on usein todella hektinen. Äänessä ovat samanaikaisesti kolme kouluttajaa, kolme opiskelijaa sekä kolmen työpisteen radioliikenne, jolloin pahimmassa tapauksessa vieressä istuvalle kouluttajalle saa miltei huutaa, jotta tämä kuulee! Huhhuh... Muutaman simulaattoripäivän jälkeen onkin ollut melkoinen päänsärky.
Tornisimulaattorin OPL-työpiste. Pause-merkit kuvassa kertovat harjoituksen olevan pysäytettynä. Kamera vääristää värimaailmaa jonkin verran, joten kuva ei oikeasti ole noin sininen.
D-pier tornisimulaattorin virtuaalimaailmassa....
...ja oikeassa elämässä. (Kuva: LVNL Facebook ja KLM:n ensimmäisen Boeing 787:n vastaanottojuhla alkukeväältä)
Harjoitukset ovat paria ensimmäistä päivää lukuun ottamatta olleet odotetun vilkkaita. Normaalitilanteessa on kunkin työpisteen toimenkuva melko yksinkertainen, joten olemmekin harjoitelleet kaikenlaisia poikkeustilanteita, kiitotiekombinaatioiden nopeita vaihtoja ja etenkin vilkkaita lähtöruuhkia, jolloin varsinkin OPL:n rooli on merkittävä. Kouluttajat ovat pääosin mukavaa sakkia, mutta pari vähemmän miellyttävääkin persoonaa löytyy seasta. Kaikkien kanssa on kuitenkin tultava toimeen, ja mukavatkin kouluttajat osaavat olla vaativia.
Simulaattorit jatkuvat vielä reilun viikon verran, jonka jälkeen on muutaman päivän vapaa ennen työharjoittelun alkua. Sitä ennen on myös TP-kurssin teoriakoe tulevana tiistaina, joten viikonloppu menee jälleen kerran nenä tiiviisti teoriaopuksiin painettuna. Tunnelin päässä näkyy kuitenkin valoa, sillä tiistain kokeen jälkeen ei teorioita tarvitse suuremmin päntätä pitkään pitkään aikaan! Oppiminen tapahtuu sen sijaan viimeinkin oikeassa tornissa oikean lentoliikenteen kanssa.
- M