Vaikka TT:n aihealueet liittyivät jo ilahduttavan paljon oikeaan elämään ja tulevaan työympäristööni, ei tätä lyhyttä tehojaksoa voinut oikein missään mielessä kuvailla miellyttäväksi. Jos TT:tä pitäisi yhdellä sanalla kuvata, se olisi 'järjetön'. Teoriaa lyötiin naaman eteen aivan tolkuton määrä, ja ohjeistukset siitä mitä kokeeseen piti osata olivat pääosin veemäisen ympäripyöreät. Oli hyväksyttävä, että kaikki oli osattava kokeessa.
Oppikirjoja oli neljä, karttoja kymmenkunta ja teoriatunneilla kerrottiin joka päivä lisää kokeeseen osattavaa asiaa. Oli käytännössä opeteltava ulkoa koko Hollannin ilmatilarakenne, kaikkien eri yksiköiden vastuualueet korkeusrajoineen ja ilmatilaluokituksineen, pienten ja suurten lentokenttien sijainnit, jne. Oli osattava ulkomuistista nimetä ja paikantaa yli 90 reittipistettä ja lentoväylää, kymmeniä radiomajakoita ja tutka-antenneja. Lisäksi oli osattava tunnistaa kymmeniä lentokonetyyppejä pelkän valokuvan perusteella, opeteltava yli sadan lentoyhtiön radiokutsumerkit, kaikkien Schipholiin lentävien lentoyhtiöiden koneiden väritykset, ja herkkupalana 315:n eri lentokentän ICAO-koodit, eli nelikirjainyhdistelmät. Kokeessa näistä koodeista kysyttiin kuusi.
Pieni osa TT:n oppimateriaalista
Ilmatilarakennekartta
Lentoväyläkartta. Ympyröidyt reittipisteet oli osattava ulkoa.
Kaikki opittava asia oli sellaista, jonka hallitsemisesta ei voi sanoa olevan mitään haittaa, mutta aikaa kaiken opetteluun oli tolkuttoman vähän, alle viikko. Koko viime viikko menikin teoriatäyteisten kurssipäivien jälkeen kotona armottomasti päntätessä. Tietoa oli survottava kaaliin väkisin mitä ihmeellisempiä muistisääntöjä käyttäen. Hoin itselleni mm. "Miko, muista että jos menet Senegalin Dakariin, niin sua goijataan!" (Dakarin lentokentän nelikirjainkoodi on GOOY) ja "Firenzessä lirkutellaan" (Firenzen koodi on LIRQ).
Oli todettava, että pakon edessä ihminen pystyy hurjiin asioihin, sillä kaikesta epätoivosta huolimatta asia tarttui päähäni yllättävän hyvin. Sain toki jonkin verran kiittää aiempaa Suomessa saatua koulutustani sekä pikkupoikamaista innostustani ilmailua kohtaan, joiden ansiosta esimerkiksi iso osa lentoyhtiöistä ja radiokutsumerkeistä olivat jo entuudestaan tuttuja. Jos olisin aloittanut nollista, olisi asian määrä saattanut olla liikaa. Kaikkien osa-alueiden kokeet pidettiin peräkkäin maanantaina, ja pääsin onneksi kaikista läpi. Helpotuksen tunne oli suorastaan eufoorinen!
Euforiaa riitti kuitenkin vain yhdeksi illaksi, sillä tuttuun tyyliin, kun yksi kurssi päättyy, seuraava alkaa. Tiistaina olin kahden Schipholiin lähtevän kurssikaverini (hollantilaiset Lars ja Gera) kanssa jälleen "pulpetin ääressä" opettelemassa yhden Euroopan monimutkaisimman lentoaseman hienouksia. Seuraava koulutusjakso on nimeltään TP eli Theorie Praktijk, joka käytännössä tarkoittaa Schipholin omaa peruskoulutusta, joka valmistaa tulevaan työharjoitteluun. Tiistai oli preppauspäivä, jolloin tehtiin valmistavia tehtäviä ja lueskeltiin ohjekirjoja läpi tuntikausia, ja tänään aamulla kurssi varsinaisesti alkoi.
Ehkä hienointa koko TP-jaksossa on se, että suurin osa teoriaoppitunneista pidetään LVNL:n tylsän päärakennuksen sijaan Schipholin tornin konferenssihuoneessa! Maisemat ja puitteet ovat huipputasoa (kirjaimellisesti), ja lounaskin tuodaan nenän eteen, ja vielä firman piikkiin. Kyllä kelpaa!
Konttori. Koulutustila sijaitsee tornin isomman osan alemmassa kerroksessa.
On sitä joskus tullut tylsemmissäkin luokkaympäristöissä istuttua!
Nespressokeittimen tuotos on melkoinen upgrade verrattuna LVNL:n päärakennuksen kahvikoneiden kuravelliin.
Schiphol Airport Plaza
Schipholin yksikkökouluttajat ovat ensivaikutelman mukaan oikein mukavaa sakkia, ja vaikka asiaa on paljon ja kaikki hollanniksi, on opetusta silti helpohko seurata. Mukavat ja selkeästi puhuvat kouluttajat eivät kuitenkaan yrittäneetkään peitellä sitä, että tulossa on mahdollisesti koko lennonjohtouran raskain teoriapaketti. Kuulemma pääkoppaa tehokkaasti savustanut TT-jakso oli kaikessa intensiivisyydessään juurikin tarkoitettu totutteluksi tulevaan teoriakuormaan. Kiva.
Teoria on siis päivän sana vielä pitkään, mutta toisaalta on sanottava, että myös motivaatio sen läpi kahlaamiseen on aivan eri luokkaa kuin aiemmin. Schiphol on suuri, monimutkainen ja todella vilkas kenttä, jolloin lennonjohtajana on totta kai osattava paljon, eikä oppimiseen oikein ole tässä vaiheessa helpompaa tietä. Sentään toisin kuin tutka- ja aluekursseilla ja vielä TT:ssäkin, nyt opittavat asiat ovat yleisteorian sijaan elintärkeitä ohjesääntöjä tulevan työn kannalta, asioita joiden kanssa tullaan olemaan päivittäin tekemisissä jo alle parin kuukauden päästä. On aivan eri asia opetella ulkoa Schipholin rullausteiden nimiä ja kiitoteiden ylitysehtoja, kuin Namibian maaseudulla sijaitsevan rahtilentokentän nelikirjainkoodia. Koko ajan ollaan lähempänä sitä, mitä tänne on oikeasti tultu tekemään.
Tot ziens!
- M
Postilaatikosta löytyi tänään mukava ylläri Suomen Lapista! Kiitos, kyllä nyt jaksaa opiskella!