sunnuntai 24. syyskuuta 2017

APART

Yhteensä 24 viikkoa kestävää Schipholin APART-tutkakurssia on takana nyt kolme ensimmäistä viikkoa. Kuten aiemmin mainitsin, APART on lyhenne sanoista Approach and Arrival Training, ja kyseessä on siis pitkä simulaattorikurssi, joka valmistaa työharjoitteluun Schipholin "tutkalla" eli lähestymislennonjohdossa. Kurssia on aiempien oppilaiden toimesta luonnehdittu haastavaksi mutta hyvin rakennetuksi, eli alku on aika rauhallinen, ja liikennemäärää ja vaikeustasoa korotetaan aluksi pienin askelin. Loppua kohden onkin harjoituksissa sitten tiedossa aivan infernaalinen mäiske, jolloin osaaminen todella mitataan, mutta osaamisen kartuttamiseen annetaan onneksi riittävästi aikaa.

APART-kursseja järjestetään vuosittain yksi tai kaksi riippuen koulutuskapasiteetista, ja koska viimeisen parin kurssin läpäisyprosentti on ollut poikkeuksellisen korkea, on nyt alkanut kurssimme vasta tämän vuoden ensimmäinen. Joka kurssille otetaan neljä oppilasta, jotka ovat sitä ennen käyneet VLA/OPL- ja/tai Ground-koulutuksen ja työskennelleet myös jonkin aikaa omalla lupakirjallaan näissä tehtävissä keräämässä kokemusta. Kurssikaverini ovat hollantilaiset Thomas, Jonne ja Bart, joista kaksi jälkimmäistä olivat kollegoitani VLA/OPL:ssä. Thomas sen sijaan on käynyt myös Ground-koulutuksen ja on odottanut tutkakurssin alkamista jo yli puolitoista vuotta. Kaikki kurssikaverini ovat itse asiassa olleet talossa reilusti minua kauemmin, mutta aiemman lennonjohtokokemukseni vuoksi pääsin nyt alkaneelle kurssille niin sanotusti "jonon ohi", mistä olen totta kai erittäin kiitollinen.

APART-kurssi on hyvin käytäntöpainotteinen, ja koko koulutukseen sisältyy vain muutama pelkän teorian päivä. 98% ajasta vietetään simulaattorissa, joten teorian opiskelu on pääsääntöisesti omalla vastuullamme. Teoriaa on tuttuun tapaan paljon, ja jo pelkkä kurssin oppikirja on 377 sivua pitkä, jonka lisäksi opiskeltavana on paljon lisämateriaalia, kuten lähestymiskartat, ilmatilarakenteet, lähialueen reittipisteet, radiotaajuudet, yms. Myös jokaisen kiitotien jokainen vakiolähtöreitti on teoriakokeessa osattava millintarkasti ulkoa jokaista lentosuuntaa ja kääntöpistettä myöten. Näitä onkin tullut kyllästymiseen asti päntättyä jo pitkään ennen kurssin alkua.

Vakiolähtöreittikarttoja. Kaikki opeteltava ulkoa...

Vaikka kouluttaudumme nyt tutkalennonjohtajiksi, vietimme kurssin ensimmäisen viikon tornisimulaattorissa. Ideana oli tutustua viikon verran tornilennonjohtajan työtehtäviin ja nähdä miten yhteistyö tutkan ja tornin välillä toimii. Oikeassa elämässä kiitoteistä vastaavan TWR- ("Tower") ja APP-lennonjohtajan ("Approach") yhteistyö on tiivistä, ja toisen toimet vaikuttavat suoraan toiseen. Tästä syystä kaikki tutkakelpuutuksen saavat lennonjohtajat koulutetaan myös torniin, ja lopputuloksena vuoroja tehdään molemmissa.

"Tornilennonjohtajalla" tarkoitetaan siis lähi-ilmatilasta ja kiitoteistä vastaavaa lennonjohtajaa, jonka tehtävänä on mm. antaa lentoonlähtö- ja laskuluvat sekä johtaa niin sanottua yleisilmailua (helikoptereita, pienempiä propellilentokoneita, yms.) kentän läheisyydessä. Tornilennonjohtajalla ei siis tarkoiteta Ground-, OPL- ja Delivery-henkilöstöä, vaikka hekin myös fyysisesti istuvat tornissa.

Tornisimulaattori virtuaalisella ulkonäkymällä.
  
Torniviikon aikana kävimme läpi teoriaa tornin työtehtävistä ja sovelsimme niitä käytäntöön simulaattoriharjoituksissa. Harjoittelimme kouluttajan johdolla eri kiitotieyhdistelmiä nähdäksemme millaisia seurauksia tornin työskentelyyn niillä on, ja lisäksi harjoittelimme ratkaisuja pulmallisiin lähtevän liikenteen tilanteisiin, joissa esimerkiksi hidas propellikone on lähdössä ensimmäisenä samaan suuntaan kuin nopea jetti heti perään. Harjoitukset olivat liikennemääriltään mielestäni kohtuuttoman vilkkaita, ja olimmekin niissä jokainen vuorotellen aivan helisemässä. Jo VLA/OPL-simulaattorikurssilla opin vihaamaan tämän talon tornisimulaattoria, joka on aitoa tornia reilusti ahtaampi ja jossa harjoitukset olivat aina tolkuttoman vaikeita. Tämän viikon aikana tuo viha sen kuin syveni!

Toisesta viikosta eteenpäin siirryimme onneksi itse asiaan eli tutkasimulaattoriin, jossa vietämmekin sitten lähes jokaisen työpäivämme helmikuun puoleenväliin saakka. Tutkasimulaattori sijaitsee oikeasta lähestymislennonjohdosta noin parin kymmenen metrin päässä seinän takana, ja laitejärjestelmät ja työpisteet ovat mallinnettu tarkasti vastaamaan oikean elämän vastaavia. Merkittävin ero on vain se, että pisteitä on jonkin verran vähemmän kuin oikeassa elämässä. Tila on avara ja oikein miellyttävä, ja kahvikonekin on aivan vieressä! Harjoituksissa virtuaalisia lentokoneita lentävät ja kanssamme "radiotaajuudella" puhuvat pseudopilotit istuvat vähän matkan päässä lasiseinän takana. Samasta tilasta löytyvät myös aluelennonjohdon (ACC) simulaattoripisteet samalla laitejärjestelmällä, mikä mahdollistaa myös yhteiset simulaattoriharjoitukset ACC:n ja APP:n välillä.

 Tutkasimulaattoritila.
 
Simulaattorin työpiste on kopio oikean APP:n vastaavasta.

Ensimmäisen kahden tutkaviikon aikana liikenne on ollut yksinkertaista yhdellä lähtö- ja yhdellä saapumiskiitotiellä toimimista. Liikennemäärät eivät ole vielä päätä huimaavia, mutta tekemistä on silti ihan riittävästi. Harjoituksissa keskitytään lähtevien ja saapuvien lentojen välisiin reittikonflikteihin ja askelmerkkien löytämiseen tehokkaan lähestymisjärjestyksen luomiseksi. Lisäksi tärkeää on takoa tutkapisteen laitejärjestelmän käyttö vahvasti selkärankaan. Päättyneen viikon viimeisenä päivänä siirryimme seuraavaan aihealueeseen eli lähtevän liikenteen keskinäisiin konflikteihin. Toisin sanoen klassisiin hitaan räppänän perässä nopea jetti samaan suuntaan -tilanteisiin, joita harjoittelimme torniviikolla eri näkökulmasta.

Meininki kurssilla on erinomainen, tutkaharjoitukset ovat mielenkiintoisia ja sopivan haastavia, ja kurssilaisten ryhmähenki on hyvä. Kouluttajat ovat kaikki ennestään tuttuja kollegoitamme tornista, ja he ovat asiantuntevia ja vaativia mutta rentoja ja hyviä tyyppejä. Kouluttajat vaihtuvat kullekin viikolle, ja heitä on viikkoa kohden yleensä kaksi tai kolme.

Työviikkomme ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta tiistaista lauantaihin, ja päivässä on yleensä neljä 45-60min harjoitusta, joiden välissä ruokatauko. Päivät eivät siis ainakaan vielä tässä vaiheessa ole kestoltaan kovin pitkiä, mutta varsinkin, kun harjoitukset myöhemmin vilkastuvat, on neljä harjoitusta peräkkäin viisi päivää viikossa enemmän kuin tarpeeksi.

Runsas vapaa-aika on tässä vaiheessa oikein tervetullutta, sillä minulla on työn ohella paljon muutakin käynnissä tällä hetkellä. Nimittäin vihdoin ja viimein yli puolentoista vuoden yksin ulkomailla luuhaamisen jälkeen olen saamassa Sannin tänne Hollantiin kanssani asumaan! Muuttojärjestelyt ja Suomen asuntomme edelleenvuokraaminen vaativat paljon tekemistä ja huomiota, ja viime viikot ovatkin simupäivien ohella olleet siksi varsin työntäyteisiä. Se on kaikki kuitenkin vaivan arvoista, ja pahimman härdellin pitäisi olla ohi siinä vaiheessa, kun töissä alkavat jälleen vaativammat jaksot. Toivotaan parasta!

- M

sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Seuraava askel: tornista tutkalle

Näin on yksi vaihe urallani Schipholin lennonjohdossa paketissa, ja on jälleen aika siirtyä eteenpäin.

Tänään oli viimeinen VLA/OPL-vuoroni tornissa, ja huomenna alkaa kauan odotettu tutka- eli APP-kurssi. Harjoittelut mukaan luettuna olen nyt työskennellyt Schipholin tornissa noin kymmenen kuukautta, johon on sisältynyt monenmoisia erikoisia päiviä ja liikennetilanteita. Mennyt kesä oli jälleen Schipholin historian vilkkain, ja liikennemäärien ennätykset laitettiin heittämällä uuteen uskoon. Keskimäärin liikenne nousi useita prosentteja viime vuodesta, ja uusi päiväkohtainen operaatioennätys on nyt 1597, joka saavutettiin peräti kahtena eri päivänä. 1600 operaation rajaa ei siis vielä ihan rikottu, vaikka lähellä käytiin, mutta jääpähän ensi vuodeksi taas tavoitetta! Mitä todennäköisimmin oltiin kuitenkin näilläkin lukemilla jälleen Euroopan vilkkain lentoasema, vaikka virallinen vahvistus tästä tulee vasta myöhemmin, jahka exceltaulukot on ensin käyty suurennuslasin kanssa läpi.

Nyt on kuitenkin aika jättää oikea elämä taakse joksikin aikaa ja siirtyä jälleen simulaattorin ihmeelliseen virtuaaliseen maailmaan. Aloitan nimittäin alkavalla viikolla kolmen hollantilaisen kollegani kanssa APART-kurssin (Approach and Arrival Training) eli tuttavallisemmin 'tutkakurssin', jossa siis kouluttaudutaan Schipholin lähestymislennonjohtoon. Toisin kuin tähän asti VLA/OPL-tehtävissäni, tulen siis johtamaan ilmassa lentävää liikennettä Schipholin ympäristössä. Koulutus on pitkä ja kuulemma erittäin vaativa (kuulostaapa tutulta...). Simulaattorissa harjoitellaan ensin reilut 5kk helmikuun puoleenväliin saakka, jonka jälkeen seuraa noin puolen vuoden työharjoittelu.

 Työpaikka vaihtuu jälleen täältä....
 
 ...tänne. LVNL:n päärakennukseen Schiphol Oostiin.
  
Olettaen että läpäisen työharjoittelun, saan lupakirjaani kelpuutuksen työskennellä itsenäisesti Schipholin APP:ssa, jota sitten teen arviolta toiset puolisen vuotta. Koulutukseni vihoviimeinen osio on sitten TWR-koulutus, jolloin palaan torniin johtamaan liikennettä kiitoteillä (eli käytännössä lähtö- ja laskulupia). Tämä siis kuitenkin vasta kaukana tulevaisuudessa, eli vähintään 1,5 vuoden päästä. Siihen asti vietän kaikki työvuoroni Schiphol Oostissa joko simulaattorissa tai oikeassa APP:ssa. On siis jätettävä melko pitkäksi aikaa haikeat hyvästit tornin upeille maisemille, jotka vaihtuvat nyt tutkaruudun tuijottamiseksi. Onneksi työtehtävät vaihtuvat huomattavasti mielenkiintoisemmiksi ja vastuullisemmiksi.

 Schiphol APP

Tutkaruudun näkymä, joka tulee varmasti kovin tutuksi.
 
Uuteen koulutusvaiheeseen liittyy tietenkin tuttuun tapaan hurja määrä teoriaa, ja viime viikot ovatkin menneet 377-sivuista oppikirjaa ja OPS-manuaalia lukiessa sekä vakiolähtöreittejä ja lentoproseduureja ulkoa opiskellessa. Iso osa vapaa-ajasta menee edelleenkin opiskeluun, minkä vuoksi tämäkin teksti jää tällä kertaa melko lyhyeksi. Palaan asiaan jahka kurssi on alkanut ja osaan kertoa enemmän mitä tuleman pitää.

Fiilikset ovat tällä hetkellä kaksijakoiset. Toisaalta on jännittävää ja kivaa jatkaa urallani eteenpäin kohti tutkalennonjohtoa, joka on todella mielenkiintoista puuhaa. Toisaalta on kuitenkin myös jokseenkin harmillista tajuta, että juuri kun OPL-hommat sujuvat hyvällä rutiinilla ja töissä on ollut päivästä toiseen hyvä meininki päällä, on jälleen aloitettava uuteen tehtävään liittyvä pitkä oppimisprosessi lähtöruudusta. Tämä oli kuitenkin odotettavissa, sillä tarkoitus ei koskaan ollutkaan pysyä pitkään VLA/OPL:ssä. Näin se vain menee.

 
Tuleva vuosi tulee takuulla olemaan vaativa. Moni tällä hetkellä tornissa joko VLA/OPL- tai Ground-virassa työskentelevä lennonjohtaja on aiemmin aloittanut APART-kurssin mutta joutunut jättämään leikin kesken, joten vaatimustaso on todistetusti kova, eikä kurssin läpäisyä pidetä kenenkään kohdalla itsestäänselvyytenä. Olen kuitenkin jo kauan sitten päättänyt selvittää sen kunnialla, eikä hylsyttäminen ole mielessäni minkäänlainen vaihtoehto. Sen verran pitkälle tässä on jo tultu.

Tot ziens!

- M