Kurssin vaikeusaste on luonnollisesti noussut ensimmäisistä harjoituksista reippaasti, mutta toisin kuin APP-tutkakurssilla se ei ole pelkästään tarkoittanut liikennemäärän lisääntymistä. Kakkosjakson lopussa keskityttiin enemmän saapuvien ruuhkan hallitsemiseen, jolloin koneita kyllä oli taivaalla paljon yhtäaikaa, mutta kolmosjaksossa taas keskitytään enemmän mitä erikoisempien konfliktien ratkaisemiseen.
Kolmosjakso onkin ollut tähän mennessä veemäisin, sillä vaikka liikennettä ei määrällisesti ole hurjan paljoa, lähes yhtäkään konetta et saa "ilmaiseksi". Saapuvat lennot ovat aina laskennallisesti samassa paikassa samaan aikaan, lähtevät lennot ovat aina järjestetty niin, että samaan suuntaan lähtevistä kahdesta lennosta hitaampi ja matalemmalle reittikorkeudelle jäävä potkuriräppänä lähtee eteen tukkimaan tietä perässä tulevalta nopeammalta ja korkeammalle haluavalta jetiltä, ja kaiken hässäkän keskelle ilmavoimat soittavat haluavansa lennättää hävittäjänsä sektorin poikki mahdollisimman hankalaan aikaan, hankalalla korkeudella ja tietenkin radiohiljaisuudessa.
Nämä harjoitukset ovat tietenkin aika äärimmäisiä, ja tarkoitettu konfliktien ratkaisukykymme kehittämiseksi. Kuitenkin vaikka oikeassa elämässä liikenne on selkeästi rutiininomaisempaa, ei mitään konfliktitilanteita harjoitella turhaan. Lentokoneet ovat erikoisia laitteita, ja ne tuntuvat kovasti vetävän toisiaan puoleensa, vaikka taivaalla olisi kuinka paljon tilaa. Tämän tietää jokainen lennonjohtaja. Pari vuotta sitten Rovaniemen lennonjohdon yövuorossa istuessani naureskelin, kun Kuopiosta ylöspäin katsottuna koko Pohjois-Suomen kaksi ainoata taivaalla lentävää konetta olivat millintarkasti risteävillä lentoradoilla, ja jouduin porrastamaan ne toisistaan. What are the odds?
Aluelennonjohdon työlaji on hieman erilainen laadultaan kuin lähestymislennonjohto, ja niiden erot valkenevat koko ajan paremmin mitä pitemmälle ACC-kurssi etenee. APP:ssa ideana on työskennellä mahdollisimman tehokkaasti pienellä alueella suhteellisen yksinkertaisen liikenteen kanssa. Lähestymisvaiheessa suurin osa liikenteestä lentää konetyypistä riippumatta suurin piirtein samoja nopeuksia, ja konfliktit syntyvät nopeasti ja ovat myös nopeasti ohi. Ratkaisuvaihtoehtoja tilanteiden selvittämiseen on yleensä vain yksi tai kaksi.
Aluelennonjohdossa taas konfliktit ovat monimutkaisempia ja pitkäkestoisempia. Yhden koneen lentoreitti ja korkeus saattaa vaikuttaa monen muun koneen toimintaan ja helposti useiden minuuttien ajan. Laajemmalla alueella myös eri konetyyppien suorituskyvyt ovat tärkeämmässä roolissa kuin APP:ssa. Korkeammalla ilma on ohuempaa, ja siksi lennonjohtajan on oltava hyvin perillä siitä, mitä hän voi minkäkin konetyypin lentäjiltä pyytää tai vaatia. Huomioon otettavia tekijöitä on siis enemmän, ja usein ongelmien ratkaisuun on jopa 4-5 mahdollista ratkaisua. Ennen ratkaisun toteuttamista on kuitenkin mietittävä ja ennakoitava, miten kyseinen ratkaisu vaikuttaa jatkoon. Harjoitukset ovat suunniteltu nyt niin, että yhden konfliktin ratkaisu "väärällä" tavalla aiheuttaa uuden konfliktin ratkaistavaksi toisaalla. Ajatusmallin pitää siis olla selkeästi ennakoivampi aluelennonjohdossa kuin lähestymislennonjohdossa, vaikka aikaa pulmien ratkaisuun ja reagointiin onkin hieman enemmän.
Nyt kun olen kokenut kaikki kolme siviililennonjohdon pääkategoriaa, eli "tornin", "tutkan" ja "alueen", mikä onkaan suosikkini? Vaikea suoraan sanoa, sillä kaikissa on puolensa, ja poikkeuksetta hyvät puolet peittoavat huonot puolet kaikissa. Olen kuitenkin koko lyhyen urani ajan aina pitänyt itseäni vähän enemmän suorittajana kuin suunnittelijana. Olen parempi johtamaan suurta liikennemäärää tehokkaasti yksinkertaisilla pelimerkeillä, kuin ratkaisemaan monimutkaisia pulmia huomioiden monet eri osatekijät ja niiden vaikutukset toisiinsa. Siinä mielessä uskon edelleen olevani soveltuvampi torni- ja lähestymislennonjohtoon kuin aluelennonjohtoon, vaikka se parhaimmillaan todella hauskaa ja mielenkiintoista onkin.
Ontuvaa vertausta käyttääkseni aluelennonjohtajat ratkaisevat sudokuja kelloa vastaan, kun taas lähestymislennonjohtajat hakkaavat mielummin huvipuistoista tutussa pelissä muovimyyriä nuijalla takaisin koloihinsa mahdollisimman nopeasti. Molemmissa on toki puolensa ja omat hauskuutensa, mutta itse valitsisin myyrät. Siitähän saisi muuten hyvän valintakokeen tuleville lennonjohtokursseille! Pitääpä laittaa aloitelaatikkoon.
Tuleva lähestymislennonjohtaja pääsykoetta suorittamassa.
- M