perjantai 22. heinäkuuta 2016

Loma

Heinäkuu on tänä vuonna hyvä kuukausi. Siitä kun on kolme viikkoa lomaa!

Kuun ensimmäinen viikko tuli vielä vietettyä "töissä" eli Vughtissa viimeisen kielikurssiviikon merkeissä. Viikko oli totuttuun tapaan intensiivinen, mutta ei enää ollenkaan niin raskas kuin kaksi aiempaa. Hollanti taittuu jo niin sanotulla rallitasolla, joten keskustelun käyminen ei tuota enää niin paljon vaikeuksia ja vaadi niin paljon energiaa aivoilta kuin ennen. Näin viimeistä viikkoa pystyi luonnehtimaan jopa miellyttäväksi. Viimeisenä päivänä myönnän jopa hieman harmitelleeni, etten tule enää takaisin. Jos hollantia jossain on opiskeltava, niin Regina Coeli on siihen kyllä paras paikka.

Hollannin opiskelu ei kuitenkaan jää tähän, sillä työnantajamme tarjoaa lisäksi vielä yhteensä 30 tuntia kieliopetusta työpaikallamme elokuusta lähtien. LVNL:lle on kyllä nostettava hattua heidän panostuksestaan kielen oppimiseemme! Toisaalta tämä luo myös paineita oppia kieli riittävälle tasolle riittävän nopeasti, ja tämä paine vaan korostuu nyt lomalla, kun motivaatio harjoitteluun on pyöreä nolla. Viimeistään reilun viikon päästä on motivaatiota pikku hiljaa metsästettävä takaisin.

Loman vietän pääosin Suomessa. Olen työviikkojen lomassa ehtinyt käydä Suomessa vain lyhyillä viikonloppuvisiiteillä, jolloin aikaa ei juuri ole ollut järjestää mitään kunnollista ohjelmaa. Nyt onkin siis todella mukavaa päästä nauttimaan pitemmän aikaa Suomen kesästä niin kotona pääkaupunkiseudulla kuin mm. mökkeillessä Kuusamossa. Kelitkin ovat suosineet!

Kitkajärvi, Kuusamo noin klo 03:00
 
Ihan pelkkää lööbailua ei loma kuitenkaan valitettavasti ole, sillä sain töistä mukaan hieman lomaluettavaa: ensinnäkin elokuussa alkavan aluelennonjohtokurssin manuaalit (kolme kirjaa), sekä Schipholin tornin assistenttipisteen manuaalin, joka on 367 sivua hollanniksi. Nyt sitä kielitaitoa sitten testataan.

Lomalukemista
 
Onneksi aikaa manuaalien lukemiseen on loman jälkeenkin, joten vielä ei ole paniikkia. Hyvä niin!

Hyvää kesää kaikille, ja palataan elokuussa!

- M

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Lennonjohtaja ala-asteen ruokatuntivalvojana

"Noniin lapset, tässä Ruokala Control, hyvää päivää. Lounaslinjasto on auki, ja arvioitu kääntöaika on kolmenolla minuuttia. Linjasto nollakuusi vasen käytössä. Linjasto nollakuusi oikea poissa käytöstä huoltotöiden vuoksi, joten odotettavissa on jonkin verran viivästyksiä. Ruokana tänään janssoninkiusausta, sekasalaattia ja porkkanaraastetta. Lisukkeista lisätietoa koulun bulletinpalvelussa. Juotavaksi maitoa, vettä ja sekamehua. Kuitatkaa ääneen tullessanne tiedotus Foxtrot. Varokaa puhumasta päällekkäin, jotta kaikki saavat toisistaan selvää ja tilannekuva pysyy selkeänä."

"Teppo 8, päivää, olet vuorolla yksi, tee lyhyt lähestyminen ja jouduta linjaston vapauttamista."

"Maiju 2, seuraa Teppoa ja säilytä oma porrastus. Nopeus vapaa."

"Arto 2, olet vuorolla kolme. Liikenteesi on ruskeahiuksinen tyttö oranssissa hameessa oikealta vasemmalle. Ilmoita näkyvissä."

"Mauno 1, selvä siirtymään ruokalinjastoon vuorolla kuusi. Nykyisestä paikasta odotettavissa noin kaksiseitsemän matka-askelta. Hidasta nopeutesi yhteenviiteen askeleeseen/minuutti."

"Leena 1, näyttäisi siltä, että catering toimii tänään erikoisruokavalioiden osalta hitaasti, joten liity odotukseen käytävän itäpuolelle. Arvioitu odotusaika yksikolme minuuttia. Päivitän tilanteen, kun tulee uutta tietoa."

"Teppo 8, linjaston vapautettuasi rullaa vasemman kautta pöytään paikalle Delta-kolme. Anna tilaa 'companylle' - tai siis veljellesi - oikealta vasemmalle."

"Liisa 7, kaarra vasemmalle kolmenolla astetta. Selvä lähestymään ruokalinjastoa vasemmalta puolelta. Matkaa noin kuusi metriä. Hidasta minimilähestymisnopeuteen, edeltävä Jani-Petteri on 'heavy', jolle näyttää ruoka maistuvan, ja linjaston vapauttaminen saattaa kestää normaalia kauemmin."

"Kukas siellä jonossa seisoo vuorolla seitsemän? Osku 4? Hmmm....sinusta ei löydy tietoa järjestelmästä. Oletko varmasti oikeassa koulussa? Eikun ahaa, Oskari 4, se täältä löytyy! Hyvä on, sopii jatkaa, mutta ei sitten jatkossa lyhennetä niitä kutsuja, ennen kuin minä olen niin ensin tehnyt."

"Milla 6, ymmärrän, että on nälkä, mutta niin on muillakin. En voi valitettavasti antaa prioriteettia ellei kyseessä ole hätätilanne. Vessahätää ei lasketa. Kovan vessahädän sattuessa siirry vasemman kautta suoraan pisteeseen 'Whiskey-Charlie' ja ilmoita."

"Rauno 3, ruokailun jälkeen selvä pisteeseen 'LUOKKA' itäisen astianpalautuslinjaston kautta. Ota yhteys matematiikanopettajaan: 123-desimaali-456, morjens!"

"Esko 5, PYSÄHDY VÄLITTÖMÄSTI! Kuljet linjastoa väärään suuntaan, break-break, Matti 4, huomioi vastaantuleva liikenne: Esko-poika vihreässä t-paidassa, etäisyys kolme askelta! Väistä oikealle, kun turvallista!"

"Esko 5, olet vapaa konfliktista, jatka selvityksen mukaisesti jonon päähän. Joudun tekemään tästä raportin."

"Lauri...korjaan Laura 6, catering ilmoitti, että ykkösmaitoa ei ole saatavilla. Kelpaako kevyt? Roger. Kiitos yhteistyöstä. Lisään tiedon ykköslaadun puuttumisesta atikseen."

"Teija 2, öö....sano uudelleen. Vesi on liian kylmää? Ymmärretty. Ota yhteys jäänpoistokoordinaattoriin."

"Lassi 3, oletko valmis? Selvä. Liikennettä takanasi sinusta katsottuna vasemmalta oikealle:  sinihousuinen poika tarjottimen kanssa. Hänen jälkeensä sopii peruuttaa tuolilla ja nousta ylös. Odotettavissa lännenpuoleinen astianpalautuslinjasto."

(Seuraava ruokatuntivalvoja tulee vapauttamaan.)

"Jaa tauon paikkako? No mikäjottei. Oletko valmis briiffaukseen? Hyvä. Aika normaali lounastunti menossa. Jonkin verran ruuhkaa, kun on vain yksi linjasto - nollakuus-lefti - käytössä. Keli on ok, ilmanvaihto ruokalassa pelaa, vaikeista olosuhteista ei ole tullut ilmoituksia. Näkölähestymiset...ootas hetki.

Milla 6, linjasto vapaa, selvä ruuan noutoon, tuuli tyyntä.

....niin siis näkölähestymiset on periaatteessa mahdollisia, mutta jono kulkee paremmin kädestä pitäen ilman turhaa hämmentämistä. Liikenteessä ei mitään ihmeitä. Kuten kuulit, Milla kutosella on noutolupa, Lassi kolmonen väistää Eskoa ja nousee sitten Charlie-pöydästä. Käskin odottamaan lännenpuoleista astianpalautuslinjastoa, mutta varsinainen reittiselvitys äikäntunnille puuttuu vielä. Pari samanlaista kutsumerkkiä jaksolla: Laura 6 ja Lauri 6, joten tarkkana niiden kanssa. Uuno 2:lla on slotti aikaan kolmekahdeksan. Koulutaksi on tulossa silloin hakemaan. Olen jo infonnut, mutta kato, ettei pääse unohtumaan. Muuten tilanne liuskoilla. Oletko kiinni? Hyvä. Jään vielä hetkeksi olan yli seuraamaan, että homma on hallussa, ennen kuin meen taukoilemaan. Saisko olla kahvia? Mulla on vasta päivän yhdeksäs kuppi menossa!"


Lennonjohtajan koulutus soveltuu näppärästi melkein mihin tahansa ammattiin!

Tämän tarinan inspiraationa oli Finnair-blogin teksti lentäjistä autonratissa. Kyseisen tekstin löytää osoitteesta https://blog.finnair.com/2016/06/15/liikennelentajat-ratin-takana

perjantai 1. heinäkuuta 2016

Schipholin tornivierailu

Eilen olikin jälleen herkkupäivä, kun normaalin simupäivän päätteeksi oli ohjelmassa vierailu Schipholin maisemakonttoriin, eli kentän päälennonjohtotorniin. Korkean betonipuikon huippu on yksi tämän maan tunnetuimmista työpaikoista, sillä toisin kuin monella muulla maailman lentoasemalla Schipholin päätorni on aivan terminaalirakennuksen pääsisäänkäynnin vieressä erittäin näkyvällä paikalla.



Itse päätorni on vuosimallia 1991, ja pituutta sillä on 101m, mikä teki siitä valmistumisvuotenaan koko maailman korkeimman lennonjohtotornin. Nykyään sen pituus ei enää yllä edes maailman top kymppiin, mutta maisemat ovat silti ihan kelvolliset!

No okei aluksi näkymät eivät olleet hääppöiset sateen vuoksi, mutta onneksi pian selkeni. Alareunassa näkyy Schipholin vanha torni.

Tornin työskentelytilat on jaettu kahteen tasanteeseen, joista ylempi ja pienempi "nuppi" on lennonjohtajien työmaa. Alemmalla ja isommalla tasanteella työskentelevät muut lentoaseman toimintaa koordinoivat tahot, kuten asematasovalvojat, paikoitussuunnittelijat, bussikoordinaattorit, yms. Alla on linkki videoon, jossa tornin alemman kerroksen toimintaa esitellään tarkemmin. Video on hollanniksi, mutta tekstitys on saatavilla lontooksi.
https://www.youtube.com/watch?v=GUBkfu0PRrs

Ylempi lennonjohtajien tasanne on suhteellisen pieni, ja muun muassa siksi ei vierailijoita oteta kovin herkästi jalkoihin pyörimään. Vierailun järjestäminen meidänkin koulutusryhmällemme oli melko vaikeaa, ja lopulta ratkaisu oli lähettää meidät kaikki yksi kerrallaan, päivä kerrallaan. Oma visiittini oli suunniteltu niin, että olin mukana yhden tornilennonjohtajan työvuorossa seuraamassa hänen toimintaansa olan yli. Kyseinen kaveri oli sattumalta yksi LVNL:n harvoista ulkomaalaisista työntekijöistä, ruotsalainen Mikael, joka tosin on asunut ja työskennellyt Schipholissa jo kymmenen vuotta. Hollanti taittuukin häneltä virheettömästi, mutta englannissa on edelleen selkeä skandinaavikorostus, mistä hänelle luonnollisesti kuittailin.

 C-Pier, jossa parkissa myös eräs vähän tutumpi kone.
 
 E-Pier, jossa rivi "hevareita" mm. Etihad Airbus A330, KLM Boeing 747, Aeromexico Boeing 787, Kenya Airways Boeing 787 ja taustalla Qatar Airways Boeing 777.

Tornin lennonjohtotasanne on suhteellisen pieni tila, jonka yhdeltä puolelta toiselle kävelee muutamalla askeleella. Tilan vähyys ja vilkas liikenne tekevät tästä tähän mennessä hektisimmän tornin, jossa olen koskaan käynyt. Jopa Australian vilkkain lennonjohtotorni Sydneyssä vaikutti hiljaisemmalta. Toisaalta lyhyet välimatkat kollegoihin helpottavat mm. kommunikointia ja liuskojen siirtelyä pisteestä toiseen.

Työpisteitä on (jos oikein laskin) kahdeksan, joista käytössä on normaalisti 4-6 hieman liikennemäärästä riippuen. Muut ovat varalla. Keskellä on lisäksi vuoropäällikön eli "superin" pieni työpöytä. Normaalisti päiväsaikaan työpisteitä on auki viisi: Clearance Delivery (CLD), kaksi Groundia (GND), Tower (TWR) ja Tower Assistant. Toimenkuvista lisää kohta. Vuorossa on (yövuoroa lukuun ottamatta) superin lisäksi noin kymmenkunta lennonjohtajaa, eli yhtä pistettä varten aina kaksi tyyppiä, jotka tauottavat toisiaan. Valokuvaussäännöt tornissa olivat hieman erikoiset: sain kuvata käytännössä mitä vain asioita, mutta en ketään työntekijöitä niin, että heidät tunnistaa kuvista. Tästä syystä en valitettavasti saanut kuvaa tornin työtilasta, mutta tässä videossa on siitä hyvää kuvaa: https://www.youtube.com/watch?v=gsEk77yNF2o

 Stereotypian mukaisesti kahvia tässä ammatissa kyllä kuluu, ja siksi juomavalikoima onkin laaja.
 
Taukotilat pari kerrosta alempana.

Tornissa on siis useita työpisteitä, joiden toimenkuvat ja vastuualueet vaihtelevat. Clearance Delivery eli CLD antaa lähteville koneille niin sanotun reittiselvityksen niiden vielä seistessä portilla. Tähän sisältyy mm. lähtöön käytettävä kiitotie, lentoonlähdön jälkeen seurattava vakiolähtöreitti eli SID (Standard Instrument Departure), sekä lentoreitti määränpäähän. Yksinkertaistettuna CLD siis ikään kuin lyö lennonjohdon hyväksyntäleiman lentäjien tai lentoyhtiön suunnittelemalle reitille ja matkalentokorkeudelle.

Tämän jälkeen lentäjät ovat yhteydessä Ground -pisteeseen, joka on tornin mielenkiintoisin ja monipuolisin työpiste. Groundin vastuulla on käynnistys- ja työntölupien myöntäminen sekä maaliikenne. Ground opastaa lähtevät koneet portilta lähtökiitotielleen ja saapuvat koneet taas päinvastoin kiitotieltä portille.

Kiitotien käytöstä taas vastaa Tower eli TWR, joka myöntää lentoonlähtö- ja laskuluvat koneille ja myös myöntää mahdollisille kiitoteitä ylittäville koneille ja ajoneuvoille ylitysluvat. Poikkeavaa tässä on kuitenkin se, että kiitoteillä kulkevat autot ja muut ajoneuvot eivät ole suoraan yhteydessä lennonjohtajaan, vaan eri radiojakson avulla tämän vieressä istuvaan assistenttiin (Tower Assistant), joka informoi TWR-lennonjohtajaa ja pyytää tarvittaessa lupaa päästää ajoneuvo tai tyhjä hinattava kone kiitotielle tai sen yli. Järjestely on jokseenkin epätavallinen, mutta sen tarkoitus on vähentää kiitoteistä vastaavan lennonjohtajan työkuormaa.

Schipholin päätornissa on siis yleensä viisi työpistettä käytössä, jonka lisäksi muutaman kilometrin päässä pääkiitotien vieressä seisoo päätornin pikkuveli Tower West. Tässä pienemmässä kakkostornissa on vielä kaksi työpistettä: yksi Tower ja yksi Ground. Alla olevassa kartassa on karkeasti kuvattuna eri työpisteiden vastuualueet (CLD:lla ei ole varsinaista fyysistä vastuualuetta).



 
 Tower West (kuva: Amsterdam Airport Schiphol YouTube)
 
Lähtöruuhkaa kiitotieltä 24
 
Vietin päätornissa yli neljä tuntia, josta suurimman osan ajasta TWR- ja GND2-pisteiden välissä, jolloin sain seurattua kattavasti molempien toimintaa. TWR-piste on erikoinen siinä mielessä, että yhden silmäparin vastuulla on peräti viisi(!) kiitotietä, kun tavallista muualla maailmalla on olla vain yksi tai kaksi. Toki kaikki kiitotiet eivät missään nimessä ole käytössä yhtäaikaa, ja tarpeen vaatiessa voi tornitilan toiselle puolelle avata toisen pisteen työkuormaa keventämään.

Schipholin yksi iso etu on se, että suurin osa kiitoteistä ei risteä keskenään maassa, jolloin niitä voi käyttää huomattavasti joustavammin. Ne vaikuttavat kuitenkin toisiinsa esimerkiksi silloin, jos saapuva kone tekee ylösvedon, mikä johtaa sen usein lähelle toisen kiitotien lähestymis- tai lähtölinjaa. Samoin esimerkiksi jos kiitotieltä 24 lähtee raskastehoinen laajarunko, ulottuu sen moottoreiden aiheuttama voimakas suihkuvirtaus takana olevalle kiitotielle 18L/36R asti ja saattaa pahimmassa tapauksessa nakata sitä käyttävän kevyen Fokkerin pusikkoon. Näistä syistä niin moni kiitotie on yhden lennonjohtajan vastuulla, jotta hän voi tarkkaan ajoittaa lähtölupien annot vaarantamatta toisen kiitotien liikennettä. Monen lähtöradan yhtäaikainen valvominen on toki ajoittain melkoista kuikuilua suunnasta toiseen, mutta onneksi käytössä on myös tarkka maaliikennetutka, josta koneiden liikkeitä eri kiitoteillä saa seurattua yhdeltä näytöltä.

 TWR-työpiste. Edessä liuskapöytä ja kaksi tutkaruutua: vasemmalla ilmaliikennetutka, oikealla maaliikennetutka. Ruudun vasemmassa alareunassa hotline-puhelinlinjat Tower Westiin ja APP:iin. Oikealla näkyy assistentin työpiste.
 
 Maaliikennetutka.
 
  Sinivalkoiset siivet tekemässä lähtöä Air Balticin perässä.
 
Kamerakuva helpottaa asematason kuolleiden kulmien valvontaa.

Tutkahuoneisiin verrattuna torni on melko rauhaton paikka, mutta todella mielenkiintoinen ja vaihteleva ympäristö. Liikenne on vilkasta ja tapahtumia on paljon, niin normaaleja kuin poikkeaviakin. Normaalin liikenteen ohella muutaman tunnin vierailun aikana mm. TAP Air Portugalin kone eksyi jaksolta ja rullaili monta minuuttia itsekseen ympäri kenttää puhumatta yhdellekään lennonjohtajalle; Ryanair (yllätys yllätys) rullasi vastoin annettuja ohjeita ja oli ajaa nokikkain toisen koneen kanssa (eikä lentokoneissa ole peruutusvaihdetta); lähdössä ollut Embraer turboproppi käskettiin palaamaan parkkiin, koska sillä oli kyljessä paneelin luukku auki; ja Hollannin kuningas saapui yksityiskoneellaan jostain Keski-Euroopasta, jolloin muut rahvaat alamaiset oli ensin siivottava pois tieltä.

Usein poikkeavat taphtumat ovat sinänsä pieniä juttuja, mutta ne aiheuttavat joka kerta ylimääräisiä järjestelyjä, puheluja, nopeita luovia ratkaisuja tms. Joskus niistä aiheutuu harmaita hiuksia, mutta yleensä ei, sillä pienet hikat muuten tehokkaasti toimivassa koneistossa ovat arkipäivää. Onkin hämmästyttävää ja hölmistyttävää seurata vierestä, kuinka rautaiset ammattilaiset hoitavat tilanteen toisensa jälkeen nopeasti, tehokkaasti ja rennosti samalla käyden naapurikollegansa kanssa värikkään keskustelun Zlatan Ibrahimovicin siirrosta Manchester Unitediin. Tämän tason ammatinhallinta on vaikuttavaa.

Kaikilla työntekijöillä aina päälliköstä assistenttiin tuntuu olevan toisiinsa hyvät välit, ja yhteistyö tornissa on yhtä sujuvaa kuin jenkkiläisen small talk. Suurin osa tornilennonjohtajista työskentelee myös tutkalla eli APP:ssa, minkä ansiosta he ymmärtävät esimerkiksi muokata lähtevien koneiden järjestystä siten, että lähtöreitit tuottavat tutkalennonjohtajalle mahdollisimman vähän vaivaa.

 Saapuvien koneiden liuskoja. Raksi vasemmalla tarkoittaa, että laskulupa on annettu.
 
Lähtevän koneen liuska. Alla sekuntikello ottamassa aikaa edellisen laajarunkokoneen lähdön jälkeen. Laajarungon lähdön jälkeen on pienemmän koneen odotettava vähintään kaksi minuuttia, jottei jättöpyörre tuota vaaraa.

Kaikki ei sentään Schipholissa ole kuin ruusuilla tanssimista, ja parantamisen varaa on. Esimerkiksi osa tornin laitteistosta on jo melko vanhaa, ja esimerkiksi paperisten liuskojen pyörittely pöydältä toiselle tuntuu kivikautiselta verrattuna vaikkapa Helsinki-Vantaan elektroniseen eStrip-järjestelmään. Suomesta puheen ollen merkittävin asia, jota tällä kentällä ei osata ja jossa taas Suomi on maailman parhaimmistoa on snowhow, eli lumenpoisto-osaaminen. Schiphol menee kuulemma aivan sekaisin pienestä lumipyrystä, eikä kiitoteitä saada pidettyä auki millään. Finnair saakin paikallisilta lennonjohtajilta kehuja siitä, että se on lähes ainoa lentoyhtiö, joka lähtee taivaalle ja laskeutuu ongelmitta kelillä kuin kelillä. Kyllä Suomessa osataan!

 AY846 AMS-HEL kuvan oikeassa laidassa.

Opetin TWR-lennonjohtajalle suomalaiset tervehdykset, jotka hän hetken harjoittelun jälkeen sujuvasti välitti Finnairin lentäjille.

Tornivierailu oli mukava tapa päättää tämä koulutusjakso. Tänään oli tutkakurssin viimeiset harjoitukset, ja seuraavan kerran simu on kuumana vasta elokuun alussa. Ensi viikko onkin jälleen kielikurssia Vughtissa, ja sen jälkeen on loput heinäkuusta lomaa. On siis hyvää aikaa mukavasti tyhjentää pääkoppa tulevaa aluelennonjohtokurssia varten.

Iso osa yllä olevasta oli varmaan monelle melkoista hölynpölyä, mutta jos jokin asia kiinnosti mutta jäi epäselväksi, voin mielelläni avata asiaa enemmän. Jos ei kiinnosta, niin sekin on ihan ok :)

Tot ziens!

- M