Vierailu kesti puolestapäivästä vähän päälle neljään, joten mukaan mahtui sekä saapuvien että lähtevien ruuhkapiikki, sekä paljon muitakin tapahtumia. APP-tila on kooltaan noin kolmasosa aluelennonjohdosta (ACC), joka on samassa isossa huoneessa, mutta seinämän toisella puolella. APP-tilassa on yhteensä yhdeksän työpistettä, joista kaksi on Rotterdamia ja loput Schipholia varten. Rotterdamin lennonjohtajat ovat vastuussa oman kenttänsä liikenteestä, eivätkä ole kelpuutettuja mihinkään Schipholin työpisteeseen. Sama toisinpäin.
APP-tila. Etualalla assistentin työpiste. ACC on kuvasta oikealle.
Schiphol APP. Tällä hetkellä vain kaksi pistettä auki. Pahoittelut kehnosta laadusta. Valot hämäsivät puhelimeni kameraa, enkä saanut aikaiseksi tämän tarkempaa kuvaa.
Schipholin tutkapisteitä on normaalisti auki kaksi ja ruuhka-aikaan neljä tai viisi. Teoriassa käytössä voisi olla kaikki seitsemän, mutta todellista tarvetta siihen ei juuri ole. Laitimmaiset työpisteet ovatkin lähinnä varalla. Työntekijöitä vuorossa on päiväsaikaan neljä tai viisi, joista yksi on vuoropäällikkö eli "superi". Arkisin saattaa vuorossa olla jokunen silmäpari lisää, kun lentojakin on enemmän. Lennonjohtajien lisäksi vuorossa on yksi assistentti, joka vastailee ulkolinjojen puheluihin, päivittää lentosuunnitelmatietoja ja tietenkin huolehtii lennonjohtajien kahvikuppien täyttämisestä. Lennonjohtajat avaavat ja sulkevat työpisteitä sekä vaihtavat keskenään paikkoja vapaasti ja joustavasti aina liikennetilanteen ja tarpeen mukaan.
Sääntöjen mukaan kukin lennonjohtaja saa työskennellä putkeen 2 tuntia ja 20 minuuttia, jonka jälkeen on pakko olla vähintään 40 minuutin tauko. Käytännössä tauotus on joustavampaa ja pisteessä ollaan noin 1-1,5 tuntia, jonka jälkeen puolesta tunnista tuntiin tauolla. Schipholin liikennevirta on aaltoilevaa, ja usein onkin niin, että tunnin hurjan mäiskeen jälkeen loppuu liikenne aivan seinään ja jaksot hiljenevät hetkeksi miltei kokonaan. Sama tapahtuu myös päinvastoin, ja kiire saattaa hypätä silmille ihan yhtäkkiä. Tauotukset muodostuvat kuitenkin normaalioloissa lähes itsestään, sillä ruuhkapiikkien ajankohdat ovat melko hyvin tiedossa etukäteen, eivätkä ne yleensä kestä puoltatoista tuntia kauempaa. Vaikka töitä tehdään tosissaan, on yleinen ilmapiiri APP:ssa todella letkeä eikä "maailman stressaavimmassa ammatissa" tunnu olevan stressistä tietoakaan.
Liikenteen johtamisen kannalta Schipholin suurimmat edut ovat kiitoteiden määrä (kuusi!) sekä kentän sijainti kutakuinkin keskellä Hollannin ilmatilaa. Schipholin lähestymisalue, joka on APP:n työmaa, ei ole kovinkaan iso, mutta keskeisen sijainnin ansiosta mistä tahansa suunnasta tulevan liikenteen johtamiseen on käytettävissä suunnilleen saman verran tilaa. Näin ollen ei ole niinkään merkitystä mistä suunnasta liikenne tulee ja mille kiitotielle, ja siksi kiitoteiden käyttöyhdistelmiä voidaan vaihdella vapaasti ja kivuttomasti.
Esimerkki kiitoteiden käyttöyhdistelmästä. Kaksi lähteville (24 ja 18L) sekä yksi saapuville (18R). Näiden lisäksi pienin kiitotie idässä (04/22) on jatkuvasti käytössä yksinomaan bisnesjeteille ja yleisilmailijoille. (www.lvnl.nl/airtraffic)
Toinen tärkeä osa ammattitaitoa on saapuvan liikenteen tehokkuus, joka on turvallisuuden jälkeen kakkosprioriteetti. Liikennettä on paljon, ja yksikin myöhästynyt kääntö, ylipitkä reititys tai yliporrastus saattaa helposti eskaloitua isoiksikin viivästyksiksi perässä tuleville koneille. Varsinkin tuulisissa olosuhteissa oikein ajoitetut käännöt lähestymisen loppuvaiheessa ovat elintärkeitä, jotta saapuvien "helminauha" pysyy siistinä.
Lähtöruuhkat ovat yleisesti ottaen helpompia kuin saapuvien ruuhkat, sillä lähtevät koneet vaativat vähemmän huomiota ja toimenpiteitä kuin saapuvat. Saapuvien ruuhkan aikaan jaetaan taakkaa avaamalla ns. arrival-piste, jonka tehtävä on käännellä koneet kiitotien lähestymislinjalle. Toinen tutkapiste taas hoitaa lähtevän liikenteen ja syöttää saapuvia koneita "arrille", jonka työ vaatii eniten tarkkuutta ja oikeaa ajoitusta. Näkemäni saapuvien ruuhkan aikaan kahdelle kiitotielle oli vajaan tunnin ajan omat arrival-lennonjohtajansa, joiden lisäksi yksi tutkapiste hoiti molempien syöttöliikenteen ja samalla kaikki lähtevät. Kiire oli, eikä jaksolla ollut hetkeäkään hiljaista, mutta hyvin sujui!
Itse työpiste ja tutkajärjestelmä näyttävät ensisilmäyksellä alkukantaiselta, ja sitä ne tavallaan ovatkin. Tutkanäyttö ankeine värimaailmoineen ei mielestäni ole missään nimessä paras mahdollinen, mutta nopeasti siihenkin tottuu. Jokaisen koneen kohdalla on ns. "label", josta näkyy lennon tietoja, kuten kutsumerkki, korkeus, nopeus, yms. ja johon päivitetään annettuja ohjeita edessä olevaa kosketusnäyttöä naputtelemalla. Labelien fontti on todella pieni, ja paljon tietoa on ängetty pieneen tilaan. Toisaalta ruudulla on yleensä yhtäaikaa niin paljon koneita, että yhtään isommilla labeleillä alkaisi tila loppua kesken. Jälleen totuttelukysymys.
Schiphol APP:n työpiste.
Tutkajärjestelmän alkukantaisuuden hyvä puoli on taas se, että se on melko yksinkertainen käyttää. Työpisteiden avaaminen ja sulkeminen onnistuu myös hetkessä ilman sen suurempia järjestelmäasetusten muutoksia, toisin kuin Suomessa käytössä olevassa Top Sky -järjestelmässä, jossa kaiken maailman sektorointiasetusten säätäminen vie joka kerta ylimääräistä aikaa. Mielestäni Schipholin tutkanäytön suurin etu on lähetyksen paikannin, joka on yksinkertaisuudessaan suorastaan nerokas. Aina kun kone puhuu jaksolle, maalaa tutkajärjestelmä sen koneen kohdalle äksän. Näin lennonjohtajan voi silmillään nähdä, mikä kone milloinkin puhuu ja siten myös varmistaa, että oikea kone vastaanottaa sille tarkoitetut ohjeet. Toisin kuin Suomessa, saa tutkanäyttöön yhdistettyä myös säätutkan, eli samalle ruudulle, jolla liikennettä johdetaan, saa tarvittaessa näkyviin säätutkan poimimat ukkospilvet. Näin lennonjohtaja voi valita koneille käskemänsä suunnat paremmin ilman, että lentäjät joutuvat jatkuvasti ilmoittamaan, missä ukkospilvet ovat.
Säätietojen lisäksi työpisteessä on paljon muutakin tietoa helposti saatavilla. Sekä saapuvista että lähtevistä lennoista näkyy jatkuvasti päivittyvä lista, minkä lisäksi yhdessä ruudussa näkyy tornin maaliikennetutka. Tutkajohtajat lunttaavatkin siitä usein lähtevien lentojen järjestyksen ja lähtösuunnat, jotta voivat suunnitella saapuvien reitityksiä niiden mukaisesti. Koordinaatio tornin kanssa tapahtuu ns. hotline-linjaa pitkin, eli nappia painamalla pystyy puhumaan suoraan tornin työpisteeseen ilman, että tarvitsee erikseen soittaa ja odottaa kollegan vastausta. Tämä pieni ajansäästö vilkkaassa tilanteessa on iso etu. Vieressä olevien kollegoiden kanssa koordinointi taas tapahtuu vanhaan kunnon luomumalliin olan yli huutamalla.
Maaliikennetutka.
Infopaneeli.
Neljä tuntia meni ammattilaisten työskentelyä seuraten kuin siivillä, ja olisin voinut jäädä vaikka koko päiväksi olan yli kyyläämään. Sen verran mielenkiintoista oikean elämän lennonjohtaminen näin vilkkaalla kentällä on. Tutustumiskäynti oli toisaalta melkoinen reality check, sillä liikennemäärä oli hurja, ja sen kanssa pärjääminen nykyosaamisellani olisi miltei mahdoton tehtävä. Koulutus on kuitenkin pitkä, ja tässä sen syy kävi jälleen selväksi. "Sipulin" APP:ssa on hommat osattava. Hattua on nostettava näille ammattilaisille, jotka Euroopan vilkkaimman kentän liikennettä pyörittävät, ja toivon vaan, että olen joku päivä osa tätä joukkoa. Siihen on tosin vielä matkaa, joten vielä jonkin aikaa saan Basic Simissa veivata, ennen kuin pääsen isojen poikien kerhoon. Matka jatkuu.
Tot ziens!
- M