sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

MUAC

LVNL:n lisäksi toinen Hollannissa toimiva siviililennonjohtolaitos on Maastrichtissa toimiva Eurocontrolin aluelennonjohto eli Maastricht Upper Area Control Centre. Kyseinen pulju on Euroopan ilmailun kannalta melkoisen tärkeä, sillä sieltä johdetaan lentoliikennettä Hollannin, Belgian, Luxemburgin ja Luoteis-Saksan yläilmatiloissa. Esimerkiksi siinä missä LVNL ja osaltaan maan ilmavoimat johtavat lentoliikennettä Hollannin yläpuolella reiluun 7,5km korkeuteen, on tämän korkeuden yläpuolella lentävä liikenne Maastrichtin aluelennonjohdon vastuulla. Vastuualueen kokoon suhteutettuna MUAC on koko Euroopan vilkkain aluelennonjohto.

Matkustin viime tiistaina vapaapäivän ratoksi Maastrichtiin, jonne ajaa Lissestä myötätuulessa reilut pari tuntia. Perillä meillä oli neljän hengen suomalaiskokoontumisajot yhdessä ystävieni Suvin ja kahden Jaakon kanssa, joista toinen on töissä MUAC:ssa. Hän oli järjestänyt meille päivän alkajaisiksi vierailukierroksen työpaikalleen, mistä ei minulla tietenkään ollut aikomustakaan kieltäytyä!


Rakennus ulkoa. (Kuva: Eurocontrol Flickr)
 
Eurocontrolin rakennuskompleksi sijaitsee suhteellisen pienen Maastricht-Aachenin lentoaseman laidalla noin kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta pohjoiseen. Kompleksi muodostuu useasta rakennuksesta, jotka yhdistyvät toisiinsa käytävin ja kävelysilloin. Vanhimmat rakennusosat ovat 70-luvun alusta, kun taas uusimmat ovat vain muutaman vuoden ikäisiä.

 MUAC pienoismalliversiona.

Eurocontrol on niin sanotusti yhteiseurooppalainen yhtiö, joten vaikka MUAC sijaitsee fyysisesti Hollannissa, on meininki varsin kansainvälistä. Hollantilaisia työntekijöitä on selkeästi vähemmistö, ja palkkalistoilla onkin kirjava kattaus muita kansalaisuuksia, kuten saksalaisia, ranskalaisia, brittejä, belgialaisia, tanskalaisia, espanjalaisia sekä kokonaiset kaksi suomalaista. Yleinen kieli on englanti, joten hollantia ei tarvitse työn puolesta osata ollenkaan, toisin kuin LVNL:llä.

Esittelykierroksemme alkoi ruokailu- ja taukotilojen tarkastamisella, johon menikin melkoinen tovi. Taukotilat ovat nimittäin VALTAVAT, ja voi todella sanoa, että Eurocontrolin panostus työntekijöiden viihtyvyyteen on huimaa, jopa lähes naurettavaa! Taukotiloille on käytännössä oma kokonainen rakennus, josta löytyy täysimittainen liikuntasali, kuntosali, useita tv-huoneita, kahvihuoneita, kirjasto, pelihuone, musiikkihuone(!), ja jopa joogamatoilla varustettu "rauhoittumishuone". Siinä missä Schipholin tornissa ja Oostissa on tauoilla kuolettavan tylsää, ei MUAC:issa takuulla tekeminen lopu kesken!

 Pelihuone. Pitäähän sitä nyt työpaikalla pari pingispöytää olla!
 
  Joku ilmeisesti totesi suunnitteluvaiheessa, ettei yksi dartstaulu riitä mihinkään.
 
 Musiikkihuone. Rumpusetti tosin puuttuu, mutta yövuorolaisten nukkumatilojen läheisyyden vuoksi se on ehkä ihan ymmärrettävää.
 
 "Rauhoittumishuone"
 
Seuraavaksi kiersimme läpi mm. vanhan OPS-huoneen, joka toimii nykyään simulaattorina. Uusi ovaalimuotoinen OPS-huone on huomattavasti avarampi kuin vanha, jossa työpisteet ovat vierekkäin ahtaissa riveissä. Uusi tila on paljon entistä miellyttävämpi.

 Vanha OPS-tila, nykyinen simu. Kyllä on ankeaa!
 
Simun työpiste näyttää jokseenkin kuluneemmalta kuin OPS-huoneessa, mutta vastaa toiminnoiltaan ja ominaisuuksiltaan todellisuutta, kuten simulaattorissa asiaan kuuluu.
 
Aktiivisessa OPS-huoneessa valokuvaaminen on kiellettyä vierailta, mutta onneksi MUAC:in sivuilla on oma kuvapankki, josta löytyy kaikki tarvittava.

 MUAC OPS-huone. (Kuva: Eurocontrol Flickr)
 
Brysselin ryhmästä Olno- ja Luxemburg-sektoreiden työpisteitä. (Kuva: Eurocontrol Flickr)
 
Kuten todettua, aluelennonjohdon operatiivinen tila eli OPS-huone on varsin avara. Työpisteet kiertävät huoneen ympäri ovaalimuotoisesti, ja keskellä ympyrää ovat mm. vuoropäällikön, flow controlin, sotilasvuoropäällikön, yms. työpisteet. Mikäli oikein ymmärsin, on koko huoneen touhusta vastuussa niin sanottu "keltanauhapäällikkö" (kaulassa keltainen avainnauha), jonka lisäksi eri sektoriryhmillä on omat vastuuhenkilönsä, jotka mm. seuraavat liikennemääriä ja jakavat tai yhdistävät sektoreita sen mukaisesti.

OPS-huoneen ulkopuolella on ensimmäisenä niin sanottu self-briefing piste, jossa käydään aina ennen vuoron alkua sivistäytymässä ja kuittaamassa uusimmat tiedotteet luetuksi. Tämän jälkeen itse työhuoneessa käydään vielä erilliseltä tietokoneelta tarkistamassa, mihin työpisteisiin ja mihin kellonaikoihin on tullut suunnitelluksi. Taukojen määrät ja pituudet vaihtelevat liikennetarjonnan ja vuorossa olevan henkilöstömäärän mukaan, ja jotkut työntekijät ovat kelpuutettuja useampaan sektoriryhmään, joten vuorojen rakenteet elävät jonkin verran. Yleisesti ottaen tauotussäännöt noudattavat samanlaista kaavaa kuin LVNL:lläkin. Työpisteessä saa yhteen pätkään olla maksimissaan pari tuntia, ja tauot ovat yleensä tunnin luokkaa, joskus enemmän, joskus vähemmän.

 Self-briefing
 
 Tilastotaulu OPS-huoneen sisäänkäynnillä antaa aihetta seläntaputteluun.

MUAC:n sektoriryhmät ovat sijoiteltu OPS-huoneeseen alla olevan kaavion mukaisesti. Sektorit ja sektoriryhmät on nimetty esimerkiksi jonkin ilmatilan alapuolella sijaitsevan alueen tai kaupungin mukaan, kuten Hannover, Münster, Holstein, Ruhr, Brussels, jne. Suurin osa sektoreista on lisäksi jaettu pienempiin osiin liikennekuorman tasoittamiseksi. Esimerkiksi Münster ja Ruhr -sektorit on jaettu high- ja low-sektoreiksi, joiden korkeusraja on FL355 eli noin 10,8km. Joissain high- ja low-sektoreissa korkeusraja on FL335, ja joskus raja riippuu täysin liikennetilanteesta. Sektoreita pyritään kuitenkin olemaan turhaan jakamatta ylimääräisen koordinoinnin välttämiseksi.

  OPS-huoneen pohjapiirustus. Hollannin yläilmatila on pääosin DECO eli Delta-Coastal -sektoriryhmän heiniä.
 
Koordinointia tapahtuu aluelennonjohdolle ominaiseen tyyliin paljon, ja tästä syystä joka työpisteessä työskennellään kahdestaan: toinen puhuu koneille radiolla ja toinen soittelee koordinoinnit ja skannaa ruutua etsien konflikteja. Koordinaattorin puhelin käy kuumana, minkä lisäksi naapurisektoreille joko huudetaan niin sanotusti olan yli tai sitten kävellään juttusille. MUAC:n ilmatila on vilkas ja paikoin monimutkainen, ja liikenteen laatu on varsin kirjavaa, sillä sektorien läpi lentää paljon liikennettä suurille kansainvälisille lentoasemille, kuten Schiphol, Brysseli, Düsseldorf, jne., Tämä tarkoittaa paljon nousevaa ja laskevaa liikennettä ristiin rastiin, joten liikenne vaatii jatkuvasti erilaisia erikseen sovittavia järjestelyjä naapurisektoreiden tai -lennonjohtojen kanssa.

 Yksinkertainen ilmatilakartta.

Konflikteja vilkkaassa ja kirjavassa liikennevirrassa on jatkuvasti, ja siksi niiden etsimiseen ja ratkaisemiseen on tutkajärjestelmässä olemassa hyviä työkaluja. Esimerkiksi kahden toistensa lentoratoja lähestyvän lennon tulevan minimietäisyyden pystyy mittaamaan hyvissä ajoin, ja mikäli näyttää, että koneet ovat konfliktissa keskenään, voi kyseisen parin merkata tutkaruudulle oransseilla täplillä. Tämä on koordinoivan lennonjohtajan heiniä, jolloin vieressä istuva koneille puhuva kollega eli Executive Controller tietää ajoissa rakentaa porrastukset ilman erillistä keskustelua asiasta. Jos järjestelmän mielestä kaksi konetta ovat huolestuttavan lähellä toisiaan, maalaa STCA eli Short Term Conflict Alert nämä koneet punaiseksi ja antaa varoituksen. STCA on aika herkkä, joten varoituksia tulee silloin tällöin vaikka tilanne olisikin jo ratkaistu, mutta mielummin liikaa varoituksia kuin liian vähän.

Hyödyllisten työkalujen lisäksi tutkalaitejärjestelmä on silmiähivelevän moderni ja käyttäjäystävällisen näköinen, kun vertaa LVNL:n keltavihreään parhaat päivänsä nähneeseen pömpeliin. Karttavalikot ja asetukset ovat laajat, ja mikä parasta omat asetukset voi tallentaa järjestelmän muistiin, jotta joka kerta kun saapuu mihin tahansa työpisteeseen, voi parilla klikkauksella saada ruudun juuri sen näköiseksi kuin itse haluaa. Nice! Laitejärjestelmä on tietyllä tapaa jopa liian monipuolinen, sillä apuvälineitä ja asetuksia on niin paljon, ettei niiden kaikkien käyttäminen ole enää käytännöllistä. Moni järjestelmän sinänsä hyödyllinen ominaisuus jääkin siis melko vähälle käytölle, mutta jälleen kerran, mielummin liikaa kuin liian vähän.

Sektorityöpiste. Tumma alue on vastuualue, ja täplät labeleineen ovat kaikki lentokoneita. Vihreän väriset lennot ovat joko äänessä sektorin taajuudella tai tulossa hetken kuluttua taajuudelle. (Kuva: Eurocontrol Flickr)

 Ohjeita ja selvityksiä voi lähettää koneille datalinkillä, mikä on vähän kuin tekstiviestejä lähettäisi. Tämä pienentää radiojakson kuormaa, mutta valitettavasti datalinkin yhteydessä on joskus häiriöitä. Vanha kunnon radio on siis ainakin toistaiseksi edelleen luotettavampi tapa kommunikoida lentäjien kanssa. (Kuva: Eurocontrol Flickr)

Istuimme Brussels- ja Hannover-sektoriryhmissä seuraamassa toimintaa reilun tunnin ajan, jonka jälkeen oli aika kiittää vuoropäällikköä vierailun hyväksymisestä ja siirtyä kaupunkiin syömään. Kokonaisuudessaan MUAC teki kyllä ison vaikutuksen, ja se tuntuu olevan kadehdittavan hyvä työpaikka. Työpuitteet ovat esimerkillisen hyvät ja työsuhde-edut niin ikään erinomaiset. Jaakko on ollut talossa kuusi vuotta ja on silmin nähden tyytyväinen työpaikkaansa. Näin hyvään puljuun pääsy ei kuitenkaan tapahdu ihan tuosta vain, sillä koulutus lennonjohtajaksi on Eurocontrolilla todella pitkä ja vaativa, eikä läpäisyprosentti ole kovin korkea. Hyvä työpaikka ja sen tuomat edut on siis ehdottomasti ansaittava!

Henkilökohtaisesti kadehdin MUAC:issa työskenteleviä monelta osin, mutta se kaikkein tärkein eli itse lentoliikenteen johtaminen on edelleen sitä aluelennonjohtoa. Totesin ACC-peruskurssin käydessäni, ettei tämä lennonjohdon laji ihan ole minua varten, vaikka se hauskaa onkin, joten valinnan tullen kallistuisin ehkä kuitenkin torni- ja lähestymislennonjohdon puoleen. Jos päätös olisi tullut tehdä aiemmin ja MUAC olisi ollut todellinen vaihtoehto, olisin ehkä saattanut päättää toisin, mutta tässä vaiheessa (olettaen tietenkin että kaikki menee jatkossa suunnitellusti) en kadu urapolkuani.

Ja onhan se tietenkin niin, ettei satametrisen lennonjohtotornin maisemakonttoria voita mikään, ja on niitä koneita kiva silloin tällöin nähdä ihan ikkunastakin, eikä aina vain pelkkinä pisteinä tutkaruudulla! ;)

 Muukalaiset Maastrichtissa. Vasemmalta vierailun isäntä Jaakko R., Jaakko M., Suvi ja meikämanne.

- M